Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ön mennyi vizet fogyaszt?

Ön mennyi vizet fogyaszt?
A víz az élet fő alkotóeleme. Minden egyes nap fogyasztjuk és különböző tevékenységekre is felhasználjuk. Ám egy korlátozott erőforrásról van szó, a Föld vízkészletének csökkenése pedig globális szintű probléma. Mivel a bolygónk megóvása társadalmi érdekünknek számít, ezért mindannyiunknak ki kell vennie a részét a környezetvédelemben, melynek egyik fontos eleme a tudatos vízfogyasztás és vízgazdálkodás. Folyadékfogyasztás, főzés, fogmosás, mosogatás, mosás, kézmosás, locsolás, autómosás - megannyi teendő alapvető szükséglete a víz. Ön gondolkodott már rajta, mennyit is fogyaszt pontosan?

Vízfogyasztás számokban

Vízfogyasztás mértéke

Természeti kincsünk védelme érdekében érdemes szembesülni vele, mennyi vizet is fogyasztunk. Egy személy átlagosan napi 2-3 liter vizet iszik meg, mely szükséges az egészséges életvitelhez, így természetesen nem ezen a tényezőn kell spórolni. Habár hihetetlennek tűnhet az adat, de egy 4 fős család az átlagos vízfogyasztás terén naponta mintegy 5-600 litert használ el. Vajon ez hogy lehetséges? Milyen tényezők járulhatnak hozzá, és mi az, amivel a legjobban tudjuk csökkenteni a vízhasználatunkat? 

Első körben hatalmas különbségeket mutat, hogy tisztálkodáshoz a zuhanyzást vagy a fürdést választjuk. Az előbbi esetén ugyanis kb 40-70 liter víz fogy el, míg az utóbbi tevékenység során akár 100-120 liter vizet is elhasználhatunk. A kézzel vagy géppel való mosogatás is hasonló különbséget mutat, ugyanis géppel átlagosan 10-12 liter vizet veszünk igénybe, míg kézzel több, mint 40 litert. Továbbá a kézmosáshoz (3-5 l) és a WC öblítéshez (10-15 l) is nagy mennyiségű vízre van szükség. 

A mindennapi tevékenységek mellett a termékek és a szolgáltatások megvásárlásánál is érdemes figyelmet fordítanunk a tudatosságra: kevesebb ruha vásárlásával például nagyban hozzájárulhatunk a Föld vízkészletének megóvásához. Amennyiben megoldható, nézzünk körül a használt ruhák között is, hiszen a ruhák előállítása az egyik legnagyobb vízigényű iparágnak számít. Saját ökotudatos választásunkkal viszont nagyban hozzájárulhatunk az iparág vízfelhasználásának csökkentéséhez!

Az alapvető szabályokat könnyedén betarthatjuk, mint például ne folyassuk a csapot fogmosás közben, illetve válasszuk a zuhanyzást a fürdés helyett,. Mit tehetünk még a pazarlás ellen, hogyan spóroljunk a vízzel? Sokan nem is gondolnák, hogy a megoldás a kerti esővízgyűjtőkben rejlik. 

Az esővízgyűjtés szerepe

Az esővízgyűjtő talán az egyik legfontosabb kerti tartozék, melyet mindenki számára érdemes megismerni. A módszerrel elsősorban vizet spórolhatunk, hiszen a tetőről lezúduló csapadék nem vész el, hanem egy tartályba folyik, ahonnan később felhasználható lesz locsolásra és további ház körüli tevékenységekre. 

Az esővízgyűjtő használata több szempontból is környezetbarát és előnyös opciónak számít. Használatával ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon, valamint megelőzhetjük, hogy a felgyülemlett víz tönkretegye a talajt. Mindemellett növényeink számára sokkal kedvezőbb feltételt biztosít a lágy esővíz, mint a kemény csapvíz, így az esővíz gyűjtésével hozzájárulhatunk gyors és egészséges növekedésükhöz. A ház körüli munkákhoz (mint a kerti locsoláshoz), vagy a háztartás teendőihez (mint a mosáshoz) felhasználva a csapadékvíz rendkívül hasznos alternatíva. Nem csupán a vízfogyasztás csökkentéséhez nyújt megoldást, hanem ezáltal még a vízszámlánkat is alacsonyan tarthatja az esővízgyűjtés!

Esővízgyűjtés szerepe

Az esővízgyűjtő rendszerek típusai

Az esővízgyűjtés egyszerűbb, kevesebb anyagi ráfordítást igénylő módszere a felszíni esővízgyűjtő tartály beszerzése. A tartály könnyen beszerelhető, egyszerűen csatlakoztatható az ereszcsatorna ejtőcsövéhez, üzembe helyezése nem igényel szaktudást. A hagyományos esővízgyűjtő tartályokon kívül kínálatunkban dekoratív tartályok is megtalálhatók, melyek a praktikus funkciók ellátása mellett a kert díszét képezhetik, valamint a fali tartályok mindenféle stílusú kerthez passzolnak! Így a praktikum mellett nem kell lemondani az esztétikáról sem, amikor felszíni esővízgyűjtő mellett dönt!

Emellett választhatunk földalatti típusú tartályt is, mely kiépítése magasabb anyagi ráfordítással jár, de ezen megoldás segítségével akár egy egész háztartás vízellátását fedezhetjük. Földalatti esővízgyűjtő tartályaink univerzális kialakításúak, valamint önmagukban is megrendelhetőek. Speciális igények esetén nézzen körül esővízgyűjtő tartály rendszereink között, hiszen kínálatunkban számos különböző forma és méret közül válogathat!

Következő cikkünk: 

Spórolás esővízzel - tippek és trükkök