Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Rágcsálómentesítés ősszel

Rágcsálómentesítés ősszel

Az ősz kezdetével azt gondolhatnánk, hogy a levelek, gallyak eltakarítása az egyetlen feladatunk kertünk ápolása érdekében. A hideg évszakot és a természet átalakulását azonban nem csak az emberek, hanem az állatok, a rágcsálók is tapasztalják. A kártevők ebben az időszakban aktívabbaknak tűnhetnek és gyakrabban jelenhetnek meg kertünkben, de akár a hűvösebb idő ellen behúzódhatnak a lakásunkba is. Cikkünkben bemutatjuk a rágcsálók elleni védekezés leghatékonyabb módszereit!

Miért fontos a rágcsálók elleni védekezés?

A rágcsálók képesek érzékelni a hőmérséklet és a légnyomás változását, és ösztönösen cselekednek a túlélés érdekében. A nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak, ami az éjszakai állatoknak kedvező körülmény. Ezen élőlények a sok kellemetlenség mellett jelentősebb anyagi károkat okozhatnak, megrághatják az elektromos vezetéket, amiből tűz is keletkezhet.

Élettereinket ürülékükkel beszennyezhetik, valamint olyan betegségek hordozói és terjesztői lehetnek, amelyek az emberre is átterjedhetnek. A rágcsálók eltüntetése olyan feladat, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért nem árt, ha előre felkészülünk megjelenésükre.

A leggyakoribb rágcsálók, mint az egerek, patkányok, és mezei pockok meleg, védett helyet keresnek a tél átvészelésére. Házunk és kertünk ideális környezeti feltételeket biztosít számukra, a padlások, pincék, komposztok, és teraszok melegsége megfelelő menedéknek bizonyul.  

Rágcsálók elleni védekezés fontossága

A közműhálózatokat követve a csövek és a fal találkozási pontjánál található lyukak lehetőséget biztosítanak a rágcsálók házakba való bejutására. A kártevők ezeket a gyenge pontokat úgy találják meg, hogy követik a belülről kiszivárgó meleg légáramlatot és az ételszagokat. Sikeres távoltartásukhoz nem árt, ha növeljük a védelmet velük szemben.

A rágcsálók ellen léteznek módszerek, amiket bevethetünk házilag is, annak érdekében, hogy elűzzük őket a kertből: ezeket mutattuk be korábban a leghatékonyabb kerti kártevőirtókról szóló cikkünkben. A kártevők ellen a lakásban és kertben egyaránt védekezhetünk, erre a célra leginkább rágcsáló csapdák és különféle kártevőriasztók alkalmasak.

Kártevőriasztó megoldások: rágcsáló csapda

Amennyiben nem vesszük észre a rágcsálókat időben, hamar befészkelik magukat a számukra nyugodt, félreeső helyekre, ahol gyors szaporodásukkal tovább fokozzák a problémát. A rágcsáló riasztók kihelyezésével megelőzhetjük, hogy a kártevők bejussanak otthonunkba. Amennyiben mégis behatoltak, rágcsáló csapdákkal léphetünk fel ellenük, melyeknek hatékonyságát riasztók párosításával növelhetjük.

Rágcsáló csapda

Fedezze fel műanyag rágcsáló csapdánkat!

A csapdák között találhatunk élve elfogókat, amelyek humánus és környezetbarát megoldást jelentenek ugyanúgy, mint az ultrahangos riasztók. A hagyományos csapdákat és az élve elfogó csapdákat is úgy kell elhelyezni, hogy az a közlekedési útvonalukba belekerüljön. Ahol észleltük vagy sejtjük a jelenlétüket, ott ajánlott ezeket a fal mentén vagy sarkokba elhelyezni. A csapdák újbóli kihelyezése előtt fontos azokat megtisztítani, mert a korábbi szagok árulkodóak lehetnek a kártevőink számára.

Az élve elfogók nem csak beltéren, de kültéren is kiváló szolgálatot tesznek. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy életben maradjon az elkapott rágcsáló, de szökésre nem adják meg a lehetőségét. Fogás esetén mielőbb érdemes elengedni az állatot. Mivel a bezártság stresszelheti a kártevőket, 4 óránként ellenőrizzük a kitett csapdákat, valamint figyeljünk arra, hogy elengedésük legalább 1 km-re legyen az elfogás helyétől. A csapdákban található természetes anyagból készült csalétek ellenállhatatlan számukra, így az eszköz garantálja a sikert. Bár idővel a csalétek mennyisége csökken, az illatanyagok továbbra is kifejtik hatásukat.

Mivel a csapdák mérget nem tartalmaznak, használatuk veszélytelen gyermekekre és minden más állatra. A patkánycsapdáknál előfordulhat, hogy előbb tűnik el a csalétek, mint ahogy az eszköz működésbe lépne. Ennek oka, hogy a rovarok és csigák épp úgy rámehetnek a csalira és elfogyaszthatják azt, mint az egerek. Méretük sokkal kisebb a patkánynál, így számukra a csapda nem jelent semmilyen veszélyt.

Ultrahangos riasztó

Kímélőbb megoldásnak számít az ultrahangos riasztó, olyan frekvencián bocsátva ki hangokat, mely megzavarja az állatok bioritmusát, így lehetetlenné téve számukra a táplálkozást, szaporodást. Ennek következtében a rágcsáló elhagyja a riasztóval védett területet. A berendezést elhelyezhetjük a garázsban, pincében, vagy akár a lakóterület más részein is, ugyanis hangja az emberi fül számára nem észlelhető, a rágcsálók számára azonban hallható.

Amire fontos figyelnünk, hogy a riasztót lehetőleg oda helyezzük, ahol a kisállat alapvetően mozog. Léteznek beltéren, illetve kültéren használható ultrahangos riasztók, valamint aszerint is válogathatunk, hogy milyen frekvencián működő típusra lenne szükségünk, vagy mekkora területet szeretnénk védeni vele.

A rágcsálók elleni védekezés tehát a megfelelő eszközökkel nem lesz nehéz az őszi időszak beköszöntével sem! Tekintse meg rágcsáló csapda választékunkat és ultrahangos riasztóinkat, szerezze be a legideálisabb eszközöket és szabaduljon meg a kártevők okozta bosszúságtól!

Következő cikkünk: 

A növény átültetése lépésről lépésre

Tartalomhoz tartozó címkék: egér csapda kártevő riasztás