Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Spórolás esővízzel - tippek és trükkök

Spórolás esővízzel - tippek és trükkök

Napjainkban jelentős költségekkel kell szembenéznünk a kert gondozásának, karbantartásának során. Számos kerttulajdonosnak a rengeteg próbálkozás ellenére sem sikerül mérsékelnie ezeket. Sokan nem is gondolnánk, hogy a spórolás kulcsa az esővízben van. Mutatjuk, hogyan takaríthat meg jelentős mennyiségű összeget az esővíz felhasználásának egyszerű módszerével. Fedezze fel, hogyan viheti magasabb szintre a vízzel való spórolást!

Miért érdemes takarékoskodni a vízzel?

A vízspórolás nem csak pénztárcánknak, de a környezetünknek is kedvez. A Föld felszínének csaknem 75%-át borítja víz, azonban egyre kevesebb a rendelkezésre álló mennyiség, mivel a népességnövekedés következtében fokozatosan nő a vízfogyasztási igény, ugyanakkor az erőforrás korlátos mivolta miatt ez problémákat okozhat.

Esővízzel való spórolás előnyei

Naponta egy átlag ember 200 l vizet használ el, azonban az ivóvízkészletünk csökkenése által 20 év múlva eljuthatunk abba a helyzetbe, hogy akár csak minden harmadik ember számára legyen elegendő mennyiség. Ezért a jövő generáció megóvása érdekében fontos, hogy mi is aktívan tegyünk a vízkészletünk megőrzéséért, és spóroljunk a vízhasználattal.

Vízhasználat a mindennapi életben

Mindennapi életünk során számos olyan tevékenységet végzünk, melyhez vízre van szükségünk. Egy kis odafigyeléssel azonban jelentősen csökkenthetjük a felhasznált mennyiséget. Többek között fontos, hogy mosogatás és fogmosás közben zárjuk el a vizet. Ne folyassuk feleslegesen a csapot, továbbá ellenőrizzük, hogy ne szivárogjon sehol. 

A mosógépet csak akkor indítsuk be, ha tele tudjuk tölteni ruhákkal, valamint a takarékos mosó- és mosogatógépekre való váltás is jó megoldás. Ha tehetjük, használjunk ECO programot mosás és mosogatás során is. Preferáljuk fürdés helyett a zuhanyzást, idejét pedig csökkentsük maximum 7-8 percre. Ügyeljünk rá, hogy víztakarékos legyen a WC-tartályunk. Amennyiben pedig szeretnénk felolvasztani egy ételt a fagyasztóból, akkor lehetőleg ne víz alatt végezzük el, hanem inkább vegyük elő hamarabb a mélyhűtőből.

Víztakarékosság a kertben

Bár az előbb említett szabályok betartása a környezetvédelem érdekében mindenkitől elvárható, ezzel nem feltétlenül spórolunk meg szemmel látható összegeket, a kerti trükkökkel viszont annál inkább. Bátran állíthatjuk, hogy a kerti esővízgyűjtő az egyik leghasznosabb tartozék, melyet minden kerttulajdonosnak ajánlott beszerezni. 

Az esővíz gyűjtése során a tetőről lezúduló esővíz nem vész el, hanem egy tartályba jut. Az eszköz segítségével megakadályozhatjuk, hogy a csapadék az épület alá folyva károkat eredményezzen, valamint a talajt is megóvhatjuk a felgyülemlett víz okozta károktól. Nem utolsó sorban növényeink számára is sokkal kedvezőbb feltétel a lágy, puha esővíz, mint a keményebb csapvíz: egészséges növekedésükön hamar észrevesszük majd a változást. Ráadásul így a csapadékmentes, szárazabb időszakokban is esővizet tudunk biztosítani a növényeinknek. Számos érv szól tehát az esővízgyűjtés mellett!

Takarékoskodjunk a kertben is a vízzel!

Esővízgyűjtő megoldások

A felszíni tartályok egyszerű, de annál hatékonyabb megoldást nyújtanak a megfelelő vízfelhasználásra. Ezen eszközök könnyedén a ház mellé helyezhetők és az ereszcsatornához ejtőcsövéhez csatlakoztathatók. Kínálatunkban felszíni esővízgyűjtők sokaságát találja meg különböző színben, méretben, és kialakításában. A klasszikus tartályokon kívül webáruházunk olyan dekoratív megoldásokat kínál, melyek csodás megjelenést biztosítanak. A dekoratív tartályok kő, fa, vagy tégla hatású megmunkálásával garantáltan feldobják majd a kertjét. Esővízgyűjtő hordóink tökéletes kiegészítői lesznek vintage stílusú kerteknek vagy pincészeteknek, beépített virágültetővel készült tartályaink pedig egyszerre látják el a csapadékvíz gyűjtés és a virágültetés feladatát.

A komplex és igazán profi módszer a földalatti rendszer kiépítése. Bár ezen megoldás nagyobb anyagi ráfordítással jár, a befektetés hosszútávon megtérül, hiszen a módszerrel egy egész háztartás vízellátását fedezni tudjuk. Mindemellett a földalatti esővízgyűjtő tartályok láthatatlanok és nem foglalnak el helyet a kertben. Kínálatunkban tartályok különböző alakja és mérete található meg. Termékeink magas minősége biztosítja az időtálló használatot, az UV-stabilitást és az időjárásállóságot. Nézzen körül webáruházunkban és találja meg az igényei számára legmegfelelőbb esővízgyűjtő megoldást!

 

Következő cikkünk: 

Éljen környezettudatosan, komposztáljon!