Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spóroljon Ön is az esővízgyűjtés előnyeivel!

- 2022. 09. 21. 12:04:00
Spóroljon Ön is az esővízgyűjtés előnyeivel!

Ha gyűjtjük az esővizet, nem csak pénzt spórolunk és olcsó vízforráshoz jutunk, hanem közben a környezetünk megóvásáért is sokat teszünk. Maga az esővízgyűjtés nem egy újkeletű dolog, 100 évvel ezelőtt is előszeretettel alkalmazták, hiszen a lágy víz kimondottan előnyös a ruhák mosásához, mert azok patyolat tiszták és puhák lesznek tőle. Napjainkban  ezen szemponton túl a környezet tehermentesítése, a vízdíj és a csatornadíj csökkentése is az esővízgyűjtés mellett szól. 

Manapság egyre több kertben bukkannak fel az egyszerű, zöld esővízgyűjtő tartályok, elsősorban a spórolás céljából. Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: Ha van lehetőségünk arra, hogy összegyűjtsük az esővizet, akkor miért ne tennénk meg? Az esővíz ideális alternatíva a vezetékes víz kiváltására az olyan feladatoknál, mint például az autómosás vagy a kert öntözése. Esővízszűrő használatával még takarításra, felmosásra, WC-öblítésre, vagy egy házi rendszerrel akár mosásra is alkalmazhatjuk. A kertnek és a növényeinknek is kedvezünk az esővíz gyűjtésével, hiszen a csapvíz sok esetben kemény, szemben a lágy, természetes és  tápláló esővízzel.

Pénz megtakarítás esővízgyűjtéssel

Fedezze fel az 1300 literes Classico fali esővízgyűjtő tartályt!

Vezetékes víz kontra esővíz: Spóroljon okosan!

A víz és a csatornadíjak növekedése miatt egyre többen keresik otthonukban a költségmegtakarítást eredményező megoldásokat. Jelenleg a háztartásunkban az esővíz hasznosítása az egyik leghatásosabb formája a spórolásnak, amivel jelentős mértékben csökkenthetjük a hálózati ivóvíz fogyasztásra eső rezsi kiadásokat és a csatornadíjat. 

A mai vízdíjak azért járnak az egekben, mert egyre bonyolultabb eljárásokkal tisztítják és szűrik őket. Ezt követően pedig hosszú csővezetékeken keresztül szállítják őket, gyakran több km-re. Az esővízgyűjtés egyik legnagyobb előnye, hogy pénzt spórolhatunk vele, mert nem kell ezeket a költségeket megfizetnünk. Gondoljunk csak bele, hogy a háztartásunkban mennyi mindenre használjuk a vezetékes vizet. Azzal mosunk, takarítunk, mosogatunk, öblítjük le a WC-t és sokan a növényeiket, a kertjüket is azzal öntözik. Emellett minden átlagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3 liter nélkülözhetetlen az iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele WC-öblítésre, kerti öntözésre és a mosásra megy el. Pedig ezekre a célokra a lágy esővíz különösen alkalmas. Ezen vízszükséglet esővíz felhasználásával történő kiváltásával egy négytagú család évente mintegy 80-100.000 Ft vízdíjat tud megspórolni. A kínálatunkban fellelhető GARANTIA esővízgyűjtő tartályok költségei már rövid idő alatt megtérülnek.

Esővízgyűjtő tartály

Mennyit lehet spórolni az esővízgyűjtéssel?

Az egyszerű esővízgyűjtők nem jelentenek nagy kiadást és könnyen beszerelhetőek a tartozékokkal és útmutatóval. Tekintse meg a 300 literes, szögletes esővízgyűjtő tartályunkat vagy a 210 literes, kerek esővízgyűjtő tartályunkat! Egy családi háznak vagy hétvégi teleknek pedig kifejezetten jól jön a melegebb, száraz, nyári időszakban, hiszen az összegyűjtött vizet fel tudják használni a locsolásra és nem szükséges a drága vezetékes vizet használni erre a célra, tehát jókora vízszámla takarítható meg.

Erre már számos háztulajdonos rájött és elkezdte gyűjteni az esővizet. A csapadékvíz felhasználásával körülbelül 35-60% vezetékes vizet spórolhatunk meg. A tanulmányok szerint egy 100 nm-es háztetőről éves szinten átlagosan 50-60 m3 esővíz gyűjthető össze. Persze az is előfordul, akik nem akarnak költeni arra, hogy kifejezetten erre a célra készült esővízgyűjtő tartályt, egyszerű tartályt, földalatti tartályt vásároljanak, ezért inkább hordókba, vödrökbe próbálják felfogni az értékes vizet. Sajnos a legtöbb esetben ez a víz bealgásodik, mert nehéz annak a tisztántartása. A csapadék tisztaságát nagyban befolyásolja még a tetőfelület szennyezettsége, szerencsére a Suni Kft által forgalmazott esővíz szűrőkkel ez a probléma is orvosolható. Fontos tudni, hogy a vízbe az algák általában széllel vagy esővízzel kerülnek, ezért hogyha a tartály folyamatos napsütésnek van kitéve, akkor könnyebben algásodik, ezért érdemes inkább árnyékban tárolni.

 

Következő cikkünk:

Válasszon dekoratív, stílusos esővízgyűjtőt!