Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szépítsük meg a kertet! Környezetbarát tereprendezés kisokos

Szépítsük meg a kertet! Környezetbarát tereprendezés kisokos

Az utóbbi években egyre inkább fontos szerepet kapnak a fenntarthatósági és a környezetvédelmi szempontok, hiszen ha szeretnénk élhetőbb környezetet biztosítani saját magunk, valamint a jövő generáció számára, akkor mindenképp törekednünk kell a zöldebb életvitelre. Ez alól nem jelent kivételt a kertészkedés és kertrendezés sem. Cikkünkben éppen ezért olyan tippeket mutatunk be, amelyek megfogadásával Ön is környezetbarát módon szépítheti meg kertjét!

A kertrendezés fontos lépése: növények és virágok ültetése

A növényültetés- és gondozás az egyik legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk a környezetünk védelme érdekében, ugyanis oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, valamint a kertben termesztett zöldségek és gyümölcsök egészségesebb alternatívát biztosítanak az áruházból megvásárolt termékekkel szemben. Ha a fenntarthatóságot tartjuk szem előtt, akkor hazai termelőktől szerezzük be a növényeket, emellett pedig ültessünk olyan fajtákat, amelyek virágaikkal odacsalogatják a beporzó rovarokat, valamint termésükkel vonzzák a kártékony rovarokat pusztító madarakat is.

Környezetbarát növényültetés

Emellett vannak bizonyos növénykombinációk, melyeket alkalmazva nem kell a vegyszerekre támaszkodni a kártevőriasztás során:

  • Paradicsom, mellette körömvirág a levéltetvek ellen;
  • Káposztafélék, mellette zeller a hernyók elriasztására;
  • Sárgarépa, mellette hagymafélék a legyek elriasztására;
  • Saláta, mellette zsálya vagy fokhagyma a csigák elűzése érdekében.

Továbbá érdemes a tű- és pikkelylevelű örökzöldek helyett szárazságtűrő és változatos megjelenésű fajtákat ültetni, melyek hazánkban is őshonosak, így például a borókákat és tujákat.

Ökológiai lábnyom és kertészkedés

Az ökológiai lábnyom csökkentése által tudunk takarékoskodni a Földünk értékes erőforrásaival, melyről a kertrendezés és kertszépítés során sem szabad megfeledkezni.

Ennek érdekében egyrészt olyan növényeket részesítsünk előnyben, melyek a helyi talajviszonyhoz és éghajlathoz illenek. Másrészt ha mindenképpen szükségünk van növényvédő szerekre, akkor válasszuk belőle a bio és organikus típusú termékeket. Azonban a legjobb megoldás, ha valamely természetes alternatíva mellett tesszük le a voksunkat - például a saját előállítású komposzt, valamint szerves- és zöldtrágyák kiválóan megfelelnek a célra és segítenek, hogy kevésbé terheljük a környezetet a kertápolás során.

Hasonlóan jó ötlet, ha a benzinmotoros fűnyírót elektromos vagy hengerkéses kézi fűnyíróra cseréljük. Ezzel ugyanis nagy mértékben csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Vízzel való takarékoskodás

A víz egy korlátos mennyiségben rendelkezésre álló erőforrás, így védelmére és megőrzésére érdemes figyelmet fordítani a kertünkben is, ezt pedig a pazarlás csökkentésével tudjuk a legkönnyebben elérni. Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása által komoly eredményeket érhetünk el a vízpazarlás csökkentése terén, miközben jelentős mennyiségű pénzt tudunk megtakarítani. Az öntözéshez például kiváló megoldást nyújt a csapadékvíz, köszönhetően annak, hogy a kemény csapvízzel ellentétben a lágy esővíz ideális feltételt biztosít a növények egészséges fejlődéséhez.

Az esővízgyűjtéshez felszíni vagy földalatti esővízgyűjtő tartály közül választhatunk. Amennyiben a felszíni csapadékvízgyűjtés mellett döntünk, érdemes a dekoratív esővízgyűjtőket szemügyre venni: ezek ugyanis hasznos funkcióik mellett a kertünk díszét fogják képezni!

Kerti bútorok, a kertszépítés kellékei

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bútorokról sem. Egy igényes és megfelelő anyagból készült kerti bútor tartós és időtálló használatot biztosít, valamint hosszú évekre megalapozza kertünk kinézetét és csodás megjelenését. Pincebútor szettünk, mely 1 db pincebútor asztalt és 6 db széket tartalmaz, nem igényel karbantartást, egyszerűen tisztán tartható, valamint erős műanyagból készült. UV-álló és fagyálló tulajdonsága miatt ideális választás minden kertbe, valamint pincészetek, borászatok és éttermek számára is.

Azonban nem elég a tartóssági szempontra figyelni, hiszen ha szeretnénk sok-sok évig használni kerti bútorainkat, akkor a védelemről is gondoskodnunk kell. Kerti bútortakarónk tökéletesen megfelel erre a célra, mivel vízálló, szélálló és jégálló tulajdonságai mellett az UV-sugárzás ellen is véd, megelőzve a bútorok kifakulását.

Kerti kiegészítők a rendezett megjelenésért

A növények ültetése, tereprendezés, esővízgyűjtés és kerti bútorok beszerzése után nem maradt más, mint hogy gondoskodjunk a részletekről is! Igény szerint növénytámasz, növényrögzítő kialakításával, valamint gyeprács telepítésével egyedi és rendezett megjelenést biztosíthatunk kertünknek!

Figyelmébe ajánljuk természetes anyagból készült bambuszrács termékünket, mely széthúzással a kívánt méretre állítható. Falak díszítésére, kúszónövények futtatásához, vagy akár kerítésként is alkalmazhatjuk. Dekoratív és stílusos választás minden kertbe!

Széthúzható bambuszrács - környezetbarát kertrendezés

Fedezze fel széthúzható bambuszrácsunkat!

Gyeprács alkalmazása kertünkben több szempontból is előnyös. Erősített részeinek köszönhetően a masszív és strapabíró tulajdonságai alkalmassá teszik a talaj felső rétegének megerősítésére, egyenletessé tételére. A kínálatunkban lévő termék feltölthető föld és fűmag helyett apró kaviccsal, tört kővel, vagy murvával is. Összességében gyeprács segítségével igényes, stabil és erős járdát alakíthatunk ki a kertünkben.

Ha pedig a maximális kényelmet és biztonságot helyezzük előtérbe, akkor telepítsünk kerti járólapot, mely lehetőleg újrahasznosított anyagból készült. Maxi kerti járólap termékünk ideális választás lehet ebből a szempontból. UV-stabil és időjárásálló tulajdonságai mellet gyors és egyszerű lefektetést biztosít a praktikus kattintórendszer által, valamint rugalmasan használható egyfajta sétányként a kertben, illetve a veteményesben is.

Ön mely tanácsot találta a leghasznosabbnak cikkünkből? Fogadja meg tippjeinket, és kezdjen bele még ma a környezetbarát kertészkedés és tereprendezés munkálataiba!

Következő cikkünk: 

Virágoskert tervezése: legfontosabb lépések és eszközök