Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A szikkasztó alagutakról

A szikkasztó alagutakról

A szikkasztó alagút rendszer lehetővé teszi az esővíz elszivárogtatását, elvezetését a talajba. Az esővíz szakszerű elvezetése és kezelése komoly feladatunk, hiánya olyan súlyos problémákat okozhat, mint épületeink és telkeink megrongálódása egy kiadós esőzés után. Az esővíz szikkasztó alagutak ugyanakkor lehetőséget kínálnak a fenntartható vízgazdálkodásra és vízelvezetésre. Cikkünkből megismerheti a legfontosabb tudnivalókat a szikkasztó alagutakról. Kiemelten foglalkozunk a szikkasztó alagút telepítésével, illetve egy termékajánlóval is segíteni szeretnénk Önt a megfelelő rendszer kiválasztásában!

A szikkasztó alagút képes nagy mennyiségű esővizet tárolni, mely utána fokozatosan szikkad el a talajban. Kiváló kiegészítője a földalatti esővízgyűjtő túlfolyóján kiáramló víz elvezetésének is.

A szikkasztó alagút telepítése

A szikkasztó alagút létesítéséhez árkot kell ásnunk, amelynek méretei lehetővé teszik egy legalább 300 mm-es törmelékfeltöltés kialakítását az alagút oldalain. Az árok alját kaviccsal kell feltöltenünk. A kavicsréteg tetejére helyezzük el a szikkasztó alagutat.

A talaj visszajutását az alagútba geotextília beborításával akadályozhatjuk meg. A geotextíliával történő bevonást úgy kell megoldani, hogy az illesztéseknél az átfedés legalább 30-50 cm legyen. Ezután kezdődhet az árok réteges visszatöltése.

Fontos tudni: Annak érdekében, hogy a szikkasztó hosszútávon betöltse funkcióját, elengedhetetlen, hogy kívülről geotextíliával vonjuk be. Emellett lényeges, hogy szűrt víz kerüljön a szikkasztó rendszerbe. Kisebb szikkasztó rendszerekhez a kültéri folyókákat és víznyelőket ajánljuk, nagyobb szikkasztó rendszerek telepítéséhez pedig a földbe építhető esővíz szűrők a legideálisabbak.

Miért éri meg a szikkasztó alagút telepítése?

Egy hatékony esővíz szikkasztó rendszer telepítése után szinte nem kerül semmibe a karbantartása, használatával pedig hosszú távon sok gondot és pénzt takaríthat meg, így igazán megtérülő befektetésnek számít.

Az esővíz szikkasztó alagutak hosszú távon hatalmas előnyöket kínálnak a környezet és a társadalom számára. Az ilyen innovatív megoldásoknak kulcsszerepe lehet a fenntartható jövő kialakításában.

Graf szikkasztó alagút rendszer

Hosszan tartó használat, praktikus kialakítás

A Graf szikkasztó alagutat elsősorban magánhasználatra tervezték. Tetszés szerint bővíthető a szikkasztó alagútrendszer, amely egy vagy több alagútból és két véglapból áll. Egy modul súlya mindösszesen 11 kg, amely könnyű kezelhetőséget, telepítést biztosít. A szikkasztó alagút önmagában vagy többszörösen, azonos szinten és vonalban van elhelyezve a felszín alatt. Az alagutak számos lehetőséget kínálnak a felettük lévő területek kihasználására: nagy teherbírásuknak köszönhetően érdemes lehet őket kocsibeállók esetében is alkalmazni.

A GRAF szikkasztó alagutak vonalakban vannak lefektetve, amelyek rugalmasan illeszkednek egymáshoz; alkalmazkodnak az adott körülményekhez és az egyedi tároló térfogat eléréséhez. A telepítés egyszerű és gyors. Nehéz felszerelések nélkül is lehetséges a kívánt rendszer kivitelezése, mivel egy modul meglehetősen könnyen mozdítható.

Szikkasztó alagút rendszer

Ismerje meg szikkasztó alagút rendszerünket!

A Graf által tervezett és gyártott 300 literes szikkasztó alagút a csapadékvíz tárolására és elvezetésére szolgál. Az alagút különleges kivitelezésének köszönhetően hosszú időn keresztül tudja biztosítani a magas befogadási és elszivárogtató teljesítményt. Helyi adottságokhoz idomulva, a kellő kapacitás elérése miatt a modulok szabadon bővíthetőek. Helytakarékosság szempontjából az elemek egymásba is kapcsolhatóak, így a kapacitásuk megduplázódik, vagyis 600 literes teljesítményt érnek el egy egységet alkotva. Az ilyen telepítési módokat TWIN rendszernek nevezzük.

TWIN összekötő elem

Szerezze be szikkasztó alagúthoz kialakított TWIN összekötő elemünket!

Amennyiben Ön is a esővíz szikkasztás mellett döntene telkén, ismerje meg az esővíz szikkasztó csomagok előnyeit, illetve szerezze be nálunk a megfelelő berendezéseket, legyen szó szikkasztó csomagról vagy esővíz szikkasztó alagútról!

Következő cikkünk: 

Az esővíz elvezetése a háztól

Tartalomhoz tartozó címkék: esővíz szikkasztás