Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Szüretelő puttony, 60 L (egyszínű műanyag)

27.230 Ft (21.441 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Nem értékelt
Gyártó cikkszám: 6482
Elérhetőség: 4 db raktáron

Szüretelő puttony, 60 L (egyszínű műanyag)

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egy egyszerű munkánál.

Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen az egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlő művelő.

Leírás és Paraméterek

Szüretelő puttony, 60 L (egyszínű műanyag)

A puttonyt háton hordozható edény, amit a szüretelésnél használnak. Ebbe az edénybe gyűjtik a levágott szőlőfürtöket, összegyűjtve a sorokból, háton szállítva a közös nagy gyűjtőedénybe. A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egy egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen az egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlő művelő.

A XVI. és XVII. században a szüret egy igazi sátorünnep volt. Az 1700-as évektől az 1900-as évek közepéig mindig október végén zajlott a szőlőtermés betakarítása.

Régen dongás faedény, amelyet két heveder segítségével háton szállítanak, ezek a mai korban már minőségi és újrahasznosított műanyag edényekből állnak.

Több formája ismeretes, méretbeli változatok táji elterjedtsége bizonyos szabályosságot mutat. Az északi puttony-típusok közös jellemzője, hogy hátoldaluk pereme magasabb, űrtartalmuk 20–25 liter. Egyes szőlővidékeken (pl. Eger) a férfiak egyvékás, a nők félvékás, a gyermekek pedig még kisebb puttonyt hordanak.

A puttony nem kizárólag a szőlőkultúra tartozéka. Főleg a Dunántúlon, a Kisalföldön használatos vízhordásra, mosáskor fehérnemű szállítására, jószágitatásra stb. Egyes hazai tájakon, akárcsak az Alpokban, trágyát hordanak vele a szekérrel megközelíthetetlen hegyi földekre.

Eredetileg A "puttony" egy fából készült tárolóedény, amelyet a szüretelt szőlő összegyűjtésére használtak, és amelynek becsült kapacitása 22-23 kg. Az alapborhoz hozzáadott aszúszemek mérésére is használták, aminek eredményeképpen az aszúborok hagyományos kategorizálása kialakult. A tokaji bortörvények 2013-as módosítása előtt az aszúborokat háromtól hat puttonyig terjedő kategóriákba sorolták attól függően, hogy egy gönci hordónyi alapborhoz (136 liter) hány puttony botritiszes szőlőt adtak. A puttonyok számának növekedésével párhuzamosan nő az édesség, az arany szín és az aromák mélysége. A legmagasabb kategóriát a 6 puttony jelentette, mivel ez esetben 1:1 arányban kerül alapbor és aszúszem az aszúborba.

Felhasználási területek:

Kézi szüretelésre
Gyümölcsök összegyűjtésére
Virágtartóként
Jellemzők
Erős, mégis könnyű műanyag
Széles vállpántok a kényelmes viselésért
Virágtartóként is használható, különösen jól mutat látványpincészetek dekorációjaként

Adatok:

Mérete: 56x38x69 cm

Súlya: 6 kg

űrtartalom: 60 liter

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!