Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

5 hasznos tipp kis kert tervezéséhez

5 hasznos tipp kis kert tervezéséhez

Sokaknak problémát okozhat a kert megfelelő kialakítása a korlátozott zöldfelület miatt, a csodaszép növényekről és virágokról pedig senki sem szeretne lemondani. Egy-két remek tipp megfogadásával viszont igazán otthonos kis kertet alakíthatunk ki. Mutatjuk, hogyan: cikkünkben kis kert ötletek kaptak helyet, melyek megkönnyítik a tervezés folyamatát!

Kis kert ötletek: hely kihasználása kis kertben

 

1. Tervezés

Mielőtt belevágnánk a kis kert kialakításába, érdemes átgondolnunk, elsődlegesen mire is szeretnénk használni azt. A kívánt funkciók tükrében érdemes kihasználni a helyet: nem mindegy ugyanis, hogy a terület baráti összejövetelek helyszíne lesz, vagy inkább a kertészkedést, fűszernövények termesztését részesítjük előnyben, esetleg gyerekbarát kert kialakítását tervezzük.

2. Növények ültetése

Bármennyire is kedveljük a terebélyesebb növényeket, fákat, amennyiben kis terület áll rendelkezésre, ezekről érdemes lemondanunk, ugyanis a kert határán való túlnövekvés miatt hamar meg kellene tőlük szabadulnunk. Természetesen választhatunk kisebb növényeket, amelyek megfelelő elhelyezésével optikailag csalhatunk. Érdemes a kert határai felé egyre magasabbra növekvő növényeket ültetnünk, hiszen az így kialakuló lencse-hatás nagymértékben tágítja a teret, ezáltal kertünk harmonikusabb lesz.

A nagyobb kertekhez hasonlóan a kis kertek hangulatát is fel tudjuk dobni, amennyiben változatosan ültetünk. Tekintve, hogy a legtöbb növénynek létezik törpe változata, melyek lassú fejlődésüknek köszönhetően nem fogják hamar kinőni a nekik szánt helyet.

Virágültetés - kis kert ötletek

A zöldfelület növelése érdekében érdemes az ablakok párkányait és a teraszt is növényesíteni, melyhez fontos a megfelelő virágláda kiválasztása a felület teherbírásának függvényében. A növényesítés során alkalmazhatunk támasztékot vagy rácsot, hiszen ezen eszközök segítségével függőleges térrel tervezhetünk, amely előnyt jelent helytakarékosság szempontjából.

Esetleg virágoskert kialakítása a célja? Olvassa el cikkünket, melyben néhány hasznos tanácsot mutattunk be a virágoskert tervezése esetére!

3. Szintezés

Kis méretű kert esetén célszerű szintezésben gondolkodnunk, hiszen ezzel a praktikával tágasabb teret varázsolhatunk. Kihasználhatjuk a lépcsőket, a padkákat és a járdát is, ezen területek ugyanis virágládákkal, kaspókkal kiegészítve igazán mesebeli hangulatot teremtenek. Ehhez a módszerhez tartoznak a magaságyások is, melyek lehetővé teszik, hogy virágaink kis helyet foglaljanak. A magaságyással megszűnik a hajolgatás, és ezzel a kertészkedés után jelentkező hát-, és derékfájásnak is búcsút inthetünk.

A megoldás másik hatalmas előnye, hogy az ágyás bővíthető, helyzete könnyen változtatható. Ne feledkezzünk meg növényeinkről sem! A magaságyás ugyanis tápanyagban gazdag talajjal feltöltve ideális környezetet teremt számukra, megemelt elhelyezkedésének köszönhetően pedig kedvező talajhőmérsékletet biztosít, amely hozzájárul gyors növekedésükhöz, egészséges fejlődésükhöz. A kínálatunkban megtalálható magaságyások remek kellékek lesznek, bármely növény ültetését is tervezi. Termékeink magas minőségű, UV-stabil, időjárásálló anyagból készültek, összeszerelésük pedig roppant egyszerű, nem igényel szaktudást, sem különleges szerszámokat.

Ergo magaságyás - kis kert ötletek

Fedezze fel Ergo magaságyásunkat!

4. Tárolóhelyek csökkentése

Kis méretű kertek esetén különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk a tárolóhelyek minimalizálására, ezáltal több helyet szabaddá téve. A helyigényes tárgyak számára érdemes lehet egy kis tárolószekrényt készíteni, a szerszámokat pedig mindenképpen pakoljuk el, ne hagyjuk őket szem előtt.

5. Védelem

A magánélet védelme mindannyiunk számára fontos, bizonyára senki sem szeretné, hogy a szomszédok belássanak a kertjébe. Bár kis méretű kert esetén nincs lehetőség nagy sövényeket ültetni, a problémát más módon is megoldhatjuk. A gondosan elhelyezett, felfuttatott boltívek ugyanis megvédenek minket a kíváncsi szempároktól, segítségükkel elérhetjük, hogy kertünk elkerített legyen.

Ön mely tippeket fogja alkalmazni kertjében? Nézzen körül webáruházunkban, hiszen nálunk kerti kiegészítők széles választékát találhatja meg, bármekkora alapterületű kertről is legyen szó. Széthúzható bambuszrács vagy fatörzsvédő, a kiváló minőség garantált!

Következő cikkünk: 

A gyeprács előnyei