Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Vízinövények a kerti tavunkban

Vízinövények a kerti tavunkban

A kert karbantartása sok erőfeszítést és munkát igénylő feladat, különösen akkor, ha egy kerti tó is fellelhető benne. Ha pedig szeretnénk igazán természetközelivé varázsolni a kerti tavunk hangulatát, abban az esetben érdemes a vízi élőlényekre is gondolni. Cikkünkben bemutatjuk a vízinövények fontosságát, valamint összefoglaljuk, mi alapján válasszon élőlényeket a kerti tavába. Végül hoztunk néhány tanácsot is, melyeket betartva a legtöbbet teheti a vízinövények gondozása és ezáltal a kerti tó szépségének megőrzése érdekében!

A vízi élőlények szerepe elsősorban abban rejlik, hogy javítják a víz minőségét és segítenek megakadályozni a kerti tó algásodását. Mégis hogyan? A vízinövények elvonják az algák számára a fennmaradáshoz szükséges tápanyagokat, amivel szinte lehetetlenné teszik az életben maradásukat, szaporodásukat.

Emellett hozzájárulnak a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásához (például a halak számára is sokkal ideálisabb környezetet biztosít, ha növényeket ültetünk a kerti tavunkba). Ezen kívül oxigént termelnek, csökkentve a víz szén-dioxid koncentrációját. Nem utolsó sorban pedig gyönyörűvé és színpompássá teszik kerti tavunkat, így esztétikailag sem elhanyagolható a szerepük!

Vízinövények a kerti tóban - fontosságuk és szerepük

Vízinövények gondozása: első lépésként válasszon körültekintően!

A kerti tó biológiai körforgásának kialakításában elengedhetetlen szerepük van a vízinövényeknek. Figyelnünk kell az ültetésük módjára, szaporodásukra, a víz tűrőképességére, a növények súlyára és az igényelt vízfelületre is. Ez maximálisan az egész tó egynegyed része lehet. Emellett van még néhány szempont, amire érdemes figyelni a tavi növények kiválasztásakor. Ezek közül a legfontosabbak:

● Kerti tavi zónák: akkor tudjuk a legszebb látványt elérni, ha minél dúsabb, sűrűbb növényzetet ültetünk. A parti zónán található, alacsonyabb vízsűrűséghez, valamint a tó belső részein található nagyobb vízmélységű zónákhoz is válasszunk megfelelő típusú növényt.

●  Növényfajok: természetesen ízléstől is függ, milyen növényeket ültetünk kerti tavunkba. Amire mindenképpen ügyeljünk, hogy olyan típust válasszunk, ami kibírja a telet a hazánkban lévő időjárási viszonyok mellett. Inkább kerüljük a szubtrópusi, mediterrán típusokat!

●  Úszó vízinövények: a vízfelszínen lévő növények, mint a vízijácint vagy kagylótutaj remek árnyékul szolgálnak a tó vizének, ezzel megóvják a túlmelegedéstől. Az algák elleni védelemben is hatékony segítséget nyújthatnak, így érdemes elültetni őket a kerti tavunkba.

●  A tó mérete: minél kisebb a tavunk, értelemszerűen annál kevesebb fajta növényt tudunk ültetni bele. Egy kisebb halastó például sokkal korlátozottabb lehetőséget kínál a vízinövények ültetésére, mivel nem szabad, hogy a növények bármilyen módon akadályozzák a halak mozgását.

Vízinövények gondozása: ezek a legfontosabb teendők

A vízinövények megfelelő gondozása és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Éppen ezért időnként érdemes beiktatni néhány fontos teendőt. 

Ritkítsuk időnként a vízinövényeket! Vannak olyan fajok, melyek gyorsabban növekedhetnek mint a többi növény, és túlnőhetik a tó felületét. Rendszeresen ritkítsuk őket, hogy megőrizzük az egyensúlyt és ne tegyenek kárt a másik életterében.

Gondoskodjunk a tápanyagellátásról! A vízinövények különféle tápanyagokat igényelnek a megfelelő növekedéshez. Használjunk speciális vízinövény-tápanyagokat, amelyeket a gyártó ajánlásai szerint adagoljunk a tó vizéhez.

Nem hagyhatjuk ki a gyomirtást sem!  Időnként előfordulhat, hogy a tóban megjelennek nemkívánatos vízi növények vagy algák. Azonnal távolítsuk el őket, hogy megakadályozzuk elterjedésüket és a tó károsodását.

Végül az évelő növények elszáradt leveleit is távolítsuk el mindenképpen, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor azok nemcsak elcsúfítják majd kerti tavunkat, hanem még a növények egészséges fejlődését is megakadályozzák.

További kerti tó gondozásával kapcsolatos tanácsra lenne szüksége? Olvassa el ötleteinket a stílusos kerti tó kialakításához, vagy ismerje meg, hogyan lehet szigetelni a kerti tavakat geotextíliával!

Hasznos kellékek a vízinövények gondozásához

A vízinövények ápolása során a kerti tó tisztító háló nagy segítségünkre lehet. Ez az eszköz a hínárok, békalencsék eltávolításában, valamint a halak telepítésében is alapvető felszerelésnek számít.

Emellett gondozásukat, ápolásukat a vízinövény ültető kosarak teszik egyszerűbbé, mivel ezek megnehezítik az elburjánzásokat, egyúttal meggátolják a föld kimosódását a tó vizébe.  Használatukhoz kosárbetétet szükséges biztosítanunk. A kosárbetét, vagy más néven vízinövény ültető tasak a kiválasztott vízinövény ültető kosarak különböző méreteihez igazodik. A tasak a növény fejlődésével azonos ütemben folyamatosan lebomlik, a gyökerek pedig rajta átjutva a tó közegében hasznosítják a tápanyagokat.

A kosarak alját nagyobb szemű kövekkel lehet egyensúlyban tartani, vagy alkalmazhatunk kavicsos földet a vízbe borulás ellen. Figyeljünk a nagyon csekély mésztartalomra! Ellenkező esetben a víz PH-értéke és élővilága teljesen felborulhat a mészkő feloldódása miatt.

A víz minőségét az is befolyásolja, hogy mekkora az oxigéntartalom.  Ezt csökkentheti a szervesanyagok, például a halak etetéséből származó táplálék maradványainak felhalmozódása. A haletető gyűrű segítségével tisztán tarthatjuk a tó felületét a szabadon lebegő haleleségektől, így megelőzve a problémát. Az eszköz egyszerű használat mellett karbantartást sem igényel.

Kerti tó, valamint vízinövények ápolásához továbbá hasznos lehet a csipesz, mely hosszú nyelének köszönhetően a tó belső részén lévő, távolabbi növényeket is könnyedén eléri, valamint kiválóan alkalmas a víz felszínén úszó elhalt növényrészek eltávolítására.

Csipesz vízinövény ápolásához

Ismerje meg kerti tó tisztításához és vízinövények ápolásához használható csipeszünket!

Akár a tavak ápolásával, karbantartásával vagy dekorációjával kapcsolatban keresne segítséget, nézzen körül webáruházunkban, hiszen számos eszközzel és kiegészítővel várjuk a kerti tó kialakítása és gondozása terén!

Következő cikkünk: 

Nyári kert dekorációs ötletek

Tartalomhoz tartozó címkék: kert szépítés kertápolás kertitó