Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire jó a felszíni esővízgyűjtő?

- 2022. 09. 26. 16:59:00
Mire jó a felszíni esővízgyűjtő?
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan és miért érdemes otthon esővízgyűjtő rendszert kialakítani. Az esővízgyűjtés célja, hogy az olyan funkciókat, amelyeket a csapadékvíz felhasználásával is el tudunk látni, ne az értékes ivóvízből használjuk el. Bebizonyosodott, hogy átlagosan a csapadékvíz felhasználásával a vezetékes víz nagy része megspórolható, amely Földünk erőforrásait és a pénztárcánkat tekintve egyaránt kedvező. A professzionális esővízgyűjtés és annak felhasználása egy minőségi esővízgyűjtővel kezdődik, amely lehet felszíni esővízgyűjtő vagy akár földalatti tartály is. Cikkünkben ezúttal az előbbiről lesz szó!
 

Miért válasszon felszíni esővízgyűjtő tartályt?

A felszíni esővíztartályok általában kisebbek, mint a földfelszín alá süllyeszthető társaik, a pár száz literestől az 1600 literesig terjed az űrtartalmuk. A felszíni esővízgyűjtőknél a legfontosabb, hogy formájuk és méretük az udvar sajátosságaihoz igazodjon. Ezeknek a tartályoknak a beüzemelése a megfelelő eszközök és útmutató segítségével roppant egyszerű. Megjelenését tekintve, a felszíni esővízgyűjtő tartályokat beszerezheti egészen a legegyszerűbb tartályoktól a dekoratívabb, egyedibb darabokig, így akár kerti gyöngyszemévé válhat ez az okos megoldás. A vízgyűjtő így nem csak funkcionalitásban, de design elemként is hozzájárul a kert látképéhez. A felszíni esővízgyűjtő tartályok kínálatának hála könnyedén újrahasznosíthatja akár a tetőről lezúduló csapadékot is, mindezt akár a lehető legelegánsabb módon, ha a Suni Kft kínálatából választ a dekoratív esővízgyűjtő tartályok közül!

Érdemes a felszíni esővízgyűjtést választani

Fedezze fel a 400 literes Elegance fali esővízgyűjtő tartályt!

A professzionális esővízgyűjtés

Habár sokan rájöttek már, hogy az esővíz gyűjtése mennyire hasznos, mégis kevesen tudják, hogy hogyan lehet a legoptimálisabban újrahasznosítani azt. Sok kertben láthatunk vödröket vagy hordókat kihelyezve az esővíz összegyűjtésére, de a hatékony csapadékgyűjtés érdekében kifejezetten az erre a célra kifejlesztett tartályokat érdemes választani. Hogy miért?

Az esővízgyűjtő tartályok esetében fontos az időtálló, jó minőségű anyaghasználat, amelyek mellé a felszíni esővízgyűjtő tartály esetében az UV-stabilitás is társul, hiszen a tartály egész napos napsütésnek, télen pedig egyéb szélsőséges időjárási viszonyoknak van kitéve. Továbbá, ezek a tartályok úgy vannak kialakítva, hogy egyszerűen felszerelhetőek legyenek különböző szűrőberendezésekkel. A szűrők használata mellett érdemes az árnyékban tartani a tartályt, így könnyebben elkerülhető a víz algásodása és a minősége hatékonyabban fenntartható, javítható. A kifejezetten az esővíz gyűjtésére forgalmazott tartályokhoz esőlopók és esővíz szűrők is könnyedén használhatók, így akár a természetes anyagokkal (moha, homok, levelek, stb) szennyezett tetőfelületről lefolyó víz is újra felhasználható, miután a berendezés megszűrte. Tekintve, hogy átlagosan egy 100 négyzetméteres tetőről éves szinten 50-60 köbméter esővíz gyűjthető össze, egy ilyen rendszer kialakítása minden háztartásban nagy változásokat hozhat!

Felszíni esővízgyűjtők széles kínálata

Az esővízgyűjtés létjogosultsága

A természetes forrásból való vízgyűjtés egyszerre kíméli a pénztárcánkat és a környezetünket is. A lágy esővíz ideális a növények öntözéséhez, hiszen felszabadítja a talajban lévő zárt nyomelemeket (cink, réz, vas, stb), ezzel pedig segítii a növényeket az egészséges növekedésben..

Sajnos a klímaváltozás következtében az ivóvízkészletek globálisan csökkenő tendenciát mutatnak. Az extrém vízhiány már nem csak az afrikai vagy a közel-keleti országokat fenyegeti, hanem az európai térséget is. A leginkább akkor tudjuk magunkat megvédeni a vízhiánytól, ha okosabban kezdünk gazdálkodni az értékes vízkészleteinkkel.

Ha elkezdjük gyűjteni az esővizet, jelentős mértékben csökkenthetjük a háztartás vízfogyasztását az olyan funkciókra, amelyhez nem szükséges ivóvíz tisztaságú vizet használni.  Számos házkörüli tevékenységre használhatjuk könnyedén az esővizet, mint például a kert locsolása, autómosás, WC öblítés vagy a kerti tavak feltöltése. Fedezze fel Ön is az alternatív vízforrások kiépítésének csínját-bínját, amivel támogatja a Föld legnagyobb kincsének, a víznek a fenntartását!

 

Következő cikkünk: 

Minőségi PVC csövek és idomok kínálatunkban