Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Suni Blog

 

Hírek, érdekességek, tapasztalatok

 

 

Válj tudatos vízhasználóvá!

Válj tudatos vízhasználóvá! Gyakorlati lépések, melyek ebben segítségünkre lehetnek.

7 Tipp az Őszi kertészkedéshez
A gyep szellőztetése, őszi gyümölcsök szüretelése, tápanyag pótlás, felkészülés a hidegre. A kertészkedés az ősz kezdetével sem ér véget, készüljön fel a hideg időszakra, tippjeink és tanácsaink segítségével az Ön kertje jövő nyáron is ugyanúgy fog pompázni, mint az idén. 
Kerti tavunk felkészítése a téli időszakra
Egy kerti tó első és legfontosabb feladata, hogy a levelek lehullását követően alaposan megtisztítjuk a vizet is a szennyeződésektől, a belehullott falevelektől és egyéb növényi hulladékoktól. Amennyiben a tisztítási folyamat megtörtént, gondoskodjunk azokról a halakról melyek nem bírják a nagy hideget. A kerti tó téliesítése során azonban nem csak annak esztétikai oldaláról, illetve állati élővilágáról kell gondoskodnunk, hanem bizony a vízinövényekről is. A halaknak és a vízinövényeknek télen is szükségük van oxigénre, ezért vagy meg kell akadályozni az összefüggő jégréteg kialakulását, vagy rendszeresen lékelnünk kell azt.
Esővízgyűjtés és hasznosítás
Minden átlagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3 liter szükséges iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele WC-öblítéshez, kerti öntözéshez és a mosáshoz szükséges. Egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.000 literes tartály fedezi. Magától értetődik, hogy a tetőnek a nagyságát, ill. az épületnek az alapterületét figyelembe kell venni. A GARANTIA-szortiment több szűrési alternatívát kínál, amelyek különböző igényekkel számol.
Hogyan komposztáljunk?
A hely kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy az könnyen megközelíthető legyen a házból, illetve a kertből, továbbá gondoljon szomszédjaira és telepítse legalább 0,5 méterre az ingatlanuktól. A komposztáló terület legyen könnyen megközelíthető talicskával, egyéb eszközzel.
A komposztálót közvetlenül a talajra helyezze el, ez lehetővé teszi a mikroorganizmusok számára a komposzthoz való hozzáférést
Esővíz szikkasztás - a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése
Jelen korunkban, amikor a globális felmelegedés egyre nagyobb méreteket ölt, az ivóvízkészleteink is korlátozottak, s egyre inkább kiapadóban vannak, az esővíznek óriási jelentősége van. Gyűjteni, óvni, megbecsülni, újrahasznosítani kell, hogy amit csak lehet – mint például a kerti locsolás, az autómosás vagy egyéb háztartási célokra való felhasználás – azt az esővíz újrahasznosításával, s ne pedig az ivóvízkészletünk terhére tegyünk meg.
A műanyag gyeprács előnyei - Tippek és trükkök a zöldebb kertért!

Évek óta a beton és az aszfalt a betonozott felületek alapanyaga, a felhajtóktól kezdve az autópályákig, a népszerűség a teherbírásnak és az olcsó kivitelezésnek köszönhető. A háztulajdonosok általában betont használnak a felhajtókhoz, járdákhoz és nem tudnak róla, hogy jobb alternatívák is vannak, ezek ráadásul előnyösebb megoldások is.

Néha szakítanunk kell a hagyományokkal!

Komposztálás ősszel - Hogyan komposztáljunk?
Amint a napok rövidebbé válnak és a hőmérséklet csökkenni kezd, a lombhullató fák levelei is ritkulni kezdenek. Noha nem a legegyszerűbb feladat a lehullott levelek gereblyézése és összegyűjtése, jó ha tudjuk, hogy a komposztálónk imádni fogja ezt a fajta hulladékot. Várjuk meg, míg a levelek megbarnulnak, kiszáradnak és halmozzuk őket egymásra. A száraz levelek kiváló szénforrást jelentenek a komposzt számára. A kiszáradás elkerülése érdekében, tegyen vékony fű réteget a komposztjába.
Természetes algaírtás zöld és fonalalga ellen – algementesítés, kiváló hatásfokkal, ez a BioBird
Megoldás az elszaporodott zöld és fonalalgák ellen egy csapásra! A BioBird egy teljesen természetes összetevőjű algamentesítő, amely mind a két problémánkra EGYSZERRE nyújt megoldást, a tavi élőlények károsodása nélkül!
Nagy változás állhat be az otthoni kertekben! Így tudja Ön is elkerülni a több százezres bírságot! Komposztálási útmutató!
Hamarosan életbe lép az országos avarégetési tilalom, ezzel kevesebb füst keletkezik, így kevesebb káros anyag jut a levegőbe és szervezetünkbe is. Már száz kilogramm avar és egyéb hulladék elégetésével 90 millió köbméter levegőt szennyezünk, amely határérték felett van és egy közepes méretű, 10.000 fős város levegő igényének felel meg. Ezek az anyagok továbbá, bizonyítottan rákkeltőek, ilyen a nitrogén-oxid, vagy a benzolszármazék. A bírság 100 ezer forintra terjedhet a kertek esetében a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében.