Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

5 tipp, hogy ne pazarolja feleslegesen a vizet

5 tipp, hogy ne pazarolja feleslegesen a vizet

A vízpazarlás egyre nagyobb problémát okoz világszerte, ugyanakkor fontos, hogy egyéni szinten sokat tehetünk ellene. Hazánkban átlagosan egy ember naponta több, mint 150 liter vizet használ el, néhány apróságra odafigyelve azonban jelentősen csökkenthetjük ezt az arányt. Alapvető tanács, hogy ne folyassuk feleslegesen a vizet, illetve próbáljuk meg a felhasznált mennyiséget a lehető legoptimálisabban újrahasznosítani. De a gyakorlatban milyen egyéb módszerekkel tehetünk még az értékes erőforrás megőrzéséért?

 

Íme 5 tipp, amit Ön is könnyen megfogadhat és bevezethet háztartásában a vízfelhasználás visszaszorítása és a vízpazarlás csökkentése érdekében!

Csökkentsük a vízpazarlást

1. Ne folyassa feleslegesen a vizet a fürdőszobában! 

A zuhanyzás sokkal inkább víztakarékosabb megoldás, mint a kádban fürdés. Egy ülőfürdő a kád teljes megtöltésével nagyjából 100 liter vizet igényel, amelyet jócskán lecsökkenthet, ha helyette inkább egy gyors zuhanyt vesz. Ugyanakkor a zuhanyzás során is percenként 5-30 liter vizet elhasználhat, melyet azzal tud csökkenteni, ha nem időzik hosszú perceket a zuhany alatt. Fogmosáskor szintén sokat spórolhat, ha az öblítéshez poharat használ. A WC-k, csapok szivárgását is érdemes ellenőrizni a fürdőszobában, hiszen nagyon sok víz elfolyhat feleslegesen, ha nem vesszük észre időben!

2. Így spóroljon a vízzel a konyhában!

A fürdőszoba mellett egyértelműen a konyha az a helyiség, ahol rengeteg tiszta vizet pazarolhatunk el. Egy mosogatóba helyezett tál nagyjából a felére csökkentheti a vízveszteséget, hiszen felfoghatjuk benne a szürkevizet, ami később rengeteg dologra hasznosítható. Amennyiben mosogatógépet használ, mindig töltse tele, hiszen így kevesebb vízzel több tányért, poharat és evőeszközt tud tisztává varázsolni. Főzésnél érdemes fedőt tenni az edényekre, így nem csak hamarabb lesz kész az étel, de a párolgás megelőzésével kevesebb vizet is fogyaszthatunk. A vízforralóba csak annyi vizet engedjen, amennyire éppen szüksége van, hiszen ezzel az apró lépéssel mind az energiafelhasználást, mind a vízpazarlást nagyjából a harmadára csökkentheti. 

3. Kevesebb vízigényű növények

A kertépítés során ugyancsak jelentős mennyiségű erőforrást spórolhatunk meg, ha olyan növényeket részesítünk előnyben, melyek kevesebb vízigénnyel rendelkeznek. Efféle szárazságtűrő fajták a díszfüvek, gyógy-és fűszernövények, valamint az évelők, melyek az egyéves növényekhez képest kevesebb vizet igényelnek. Ha szeretnénk víztakarékosabbá tenni a kertünket, érdemes tehát szárazságtűrő növényeket ültetni - például a kúszó lángvirág, pázsitviola, erdei borostyán, rozmaring, vagy akár levendula is kiváló választás lehet erre a célra.

4. Szereljen fel a csapokra perlátort!

A perlátor egy sugárszabályozó, ami lehetővé teszi, hogy kisebb vízmennyiséggel, de ugyanolyan komfortérzettel használhassuk a csapokat. Ezek a víz- és energiatakarékosságot segítő eszközök alacsony áron beszerezhetőek és már az első hónapban bőven megtérülnek. Számokban kifejezve, a csapra szerelhető perlátor használatával 10-15 liter víz helyett elég 3 litert is felhasználni, így jelentős eredményeket érhetünk el vele a vízpazarlás csökkentése terén.

5. Esővízgyűjtő berendezések

A vízgazdálkodás egyik leghatékonyabb módja az esővízgyűjtés. Átlagosan a csapadékvíz újrahasznosításával akár 35-60%-kal is csökkenthetjük a vezetékes víz fogyasztását háztartásunkban.

Zöld esővízgyűjtő berendezés

Fedezze fel az esővízgyűjtő tartály csomagokat, melyek egyszerűbbé teszik a vízgazdálkodást!

A hatékony esővízgyűjtéshez és annak optimális felhasználásához érdemes beszerezni esővízgyűjtő berendezéseket, melyek segítik az egész folyamatot. A berendezések által összegyűjtött vizet számos ház körüli tevékenységre felhasználhatjuk, mint például autómosásra, kerti öntözésre vagy felmosásra.

 

Következő cikkünk:

Hogyan kezdjünk bele a komposztálásba?