A legjobb esővízgyűjtő tartályok személyre szabottan
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A legjobb esővízgyűjtő tartályok személyre szabottan

A legjobb esővízgyűjtő tartályok személyre szabottan

Napjainkban a csapadékvíz gyűjtése és felhasználása egyre fontosabb szerepet játszik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban. Ha mi is belekezdenénk az esővíz gyűjtésébe és hasznosításába, abban az esetben az esővízgyűjtő tartály kiválasztása az elsődleges és legfontosabb szempont. Mutatjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, és mi alapján érdemes dönteni!

Vajon miért éri meg összegyűjteni és hasznosítani az esővizet? Többek között azért, mert környezetünk védelme mellett jelentős pénzösszegeket takaríthatunk meg. A tetőről lezúduló csapadék ugyanis nem vész el, hanem tovább hasznosítható, amivel jelentősen csökkenthetjük a vezetékes víz fogyasztásunkat. Az esővízgyűjtő segítségével emellett megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz a tető alá folyva károkat okozzon. Mindemellett a lágy esővíz sokkal kedvezőbb öntözőszer a növényeink számára, mint a keményebb csapvíz: amennyiben esővízgyűjtő használata mellett döntünk, rövid időn belül észrevesszük majd virágainkon is a változást.

Esővízgyűjtő tartály kiválasztása - főbb szempontok

Az elv egyszerű: a ház tetejéről lefolyó esővizet egy vagy több esővízgyűjtő tartályban gyűjtik össze. A vizet egy ereszcsatornán keresztül táplálják a tartályba egy szűrőrendszeren keresztül, mely lehet földbe vagy tartályba épített szűrőrendszer. A legegyszerűbb megoldás a tartályba akasztható szűrőkosár, mely könnyedén megszűri a leveleket, ágakat és egyéb szennyeződéseket. Így a tartályba már egy megszűrt, tiszta víz kerül, mely vizet hosszabb távon tudjuk igényeinknek megfelelően felhasználni akár kert öntözésére, akár kocsink lemosására.

Az esővízgyűjtő tartály kiválasztása

Mielőtt esővízgyűjtő tartályt vásárolna, alaposan gondolja át, hogy miként kívánja felhasználni az összegyűjtött esővizet.  Az esővízgyűjtő tartály kiválasztása és megvétele során figyelembe kell vennie az esővízgyűjtés és esővíz elvezetés szabályait, a költségvetést, és a szükséges telepítési munkálatokat is. Ne felejtse el, hogy ezen kritériumok nagyban különböznek a föld feletti és a föld alatti esővíztartályok esetében. 

A felszíni esővízgyűjtő tartályokat ajánlatos fénytől védett és hűvös helyre állítani, hogy a benne összegyűlt vizet megvédjék a felmelegedéstől.  Nem megfelelő telepítés esetén baktériumok képződhetnek a tartályban, amelyek rontják az összegyűjtött esővíz minőségét.

Az esővízgyűjtő tartályok különböző kivitelben kaphatóak. Eszerint alakjuk, méretük, űrtartalmuk, anyaguk, kialakításuk, valamint kiegészítőik alapján is változhatnak. Egyes esővízgyűjtők virágok ültetésére is használhatóak, így különösen dekoratív kellékei lehetnek a kertünknek.

Dönthetünk egyszerű tartály mellett is, mely kiváló funkcionalitása mellett minden stílusú kerthez illik majd. Webáruházunk kínálatában  kerek és szögletes esővízgyűjtő tartályokat is találhat, melyek 203 litertől egészen 520 liter űrtartalomig elérhetőek, akár erősített változatban is. Egyszerű tartályaink mellé ajánlott az esővízgyűjtő talp megvásárlása, amely kellő stabilitást és egyszerűbb vízkivételt biztosít.

Annak érdekében, hogy nagyobb mennyiségű esővizet nyerjen, természetesen - hely függvényében - kombinálhatja az esővíztartályok használatát.

Amfora esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel amfora esővízgyűjtő tartályunkat!

A föld alatti esővízgyűjtő tartály ciszternáit a földbe kell telepíteni.  Ha közép- és hosszú távon is jelentősebb vizet takarítana meg egy külön esővízhálózat segítségével, akkor érdemes föld alatti tartályt választania. A ciszterna minden olyan lakástulajdonos számára alkalmas, aki nem csak a kertjét, hanem a háztartása nagyobb részét is el szeretné látni tisztított esővízzel. 

Lapos földalatti esővízgyűjtő tartály

Lapos kivitelű földalatti esővízgyűjtő tartályunk kevesebb munkával és alacsonyabb költségekkel telepíthető!

 

A víz az ereszcsatorna ejtőcsövén keresztül egy föld alatti tározóba folyik. Útközben azonban az esővíz egy szűrőn is áthalad, amely megtisztítja a szennyező részecskéktől. Végül egy szivattyú továbbítja az összegyűjtött esővizet a ház és a kert csapjaihoz egy külön csőrendszeren keresztül. A ciszterna legnagyobb előnye a többi esővíztárolóval szemben, hogy az általa összegyűjtött esővíznek lényegesen jobb a vízminősége.

A földalatti esővízgyűjtő rendszer több szempontból is kiváló választás: mivel a földfelszín alatt az esővíz védve van a káros anyagoktól, és a hirtelen hőmérséklet ingadozásoktól, sokkal tovább képes elállni a tartályban, ezáltal mindig tiszta és megfelelő keménységű vizet biztosíthatunk vele háztartásunk számára.

Akármelyik típusú esővízgyűjtő megoldást választja kertjébe, a csapadékvíz hasznosítása mindenképpen egy megtérülő befektetés és sok előnnyel fog járni pénztárcájának, kertjének valamint a környezetnek egyaránt!

Következő cikkünk: 

Kertészkedési útmutató kezdőknek