Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fenntartható kert lépései

A fenntartható kert lépései

Napjainkban folyamatosan növekszik a környezettudatosság szerepe, hiszen szeretett bolygónk védelme közös, társadalmi érdekünk. A fenntarthatóság életünk egyre több területén van jelen, köztük a kertben is. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket a fenntartható kert eléréséhez és a környezetbarát kertészkedéshez!

A fenntartható kert fontossága

Amennyiben a környezetbarát kertművelés felé teszünk lépéseket, javulhat a kertünk víztartása. Ezzel együtt pedig a környezetbarát kert, melyet nem terhelünk felesleges vegyszerekkel és mesterséges anyagokkal, sokkal szebb és egészségesebb terméseket biztosít számunkra. Az pedig tény, hogy egy fenntartható kert hozzájárulhat az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is.

Környezetbarát kert okosan: komposztáljunk a kertben!

A komposztálás egy olyan eljárás, melynek során a szerves, főként növényi hulladékból egy tápanyagban gazdag humuszos réteg képződik. Ez az anyag a talajba dolgozva rendkívül kedvező környezetet biztosít a növények számára, elősegítve gyors és egészséges fejlődésüket. Mindemellett a komposztálás kiváló megoldás a hulladékcsökkentésre, ugyanis szinte a teljes konyhai zöldhulladékot elnyeli. A komposztba bátran tehetünk gyümölcs-, és zöldségféléket, kávé-, és teazaccot, aprított tojáshéjat, cserepes növényeket, vágott virágokat, valamint használt virágföldet.

Ne feledkezzünk meg az anyagi megtakarításról sem: a komposztálással kiválthatjuk a boltban vásárolt műtrágyát, és a talajjavító szereket. Kínálatunkban komposztálók magas választéka található meg, különböző méretben. Termékeink rendkívül felhasználóbarát kialakításúak, praktikus nyílásokkal ellátva lehetővé teszik a komposzt könnyű eltávolítását.

Fenntartható kert - komposztálás

Ismerje meg 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült komposztálónkat!

Gyűjtsük az esővizet!

Földünk vízkészletének rohamos csökkenése hatalmas probléma napjainkban. Bolygónk védelme érdekében elengedhetetlen, hogy csökkentsük vízfogyasztásunkat, melynek egyik remek módszere az esővízgyűjtés.

Ezen eljárás segítségével környezettudatosan cselekszünk, valamint jelentős pénzösszegeket takaríthatunk meg, a növényeinknek is kedvezve: számukra ugyanis sokkal ideálisabb a lágy esővíz, mint a kemény csapvíz.

Az esővízgyűjtésnek alapvetően két módját különböztetjük meg: léteznek felszíni, illetve földalatti esővízgyűjtő tartályok. A felszíni megoldások előnye, hogy kisebb anyagi ráfordítással, és energiabefektetéssel járnak, ennek ellenére megfelelő megoldást nyújtanak a fenntartható kert kialakításához. Bár a földalatti esővízgyűjtő rendszerek kiépítése kevésbé pénztárcabarát, a befektetés maximálisan megterül, egy ilyen rendszer ugyanis képes a háztartás vízellátásának nagy részét fedezni. Ezen tartályok földalatti elhelyezésükből kifolyólag láthatatlanok, nem foglalnak el helyet a kertben. 

Döntsünk a magaságyások mellett!

Magaságyások segítségével kiváló környezetet biztosíthatunk bármely növény egészséges fejlődésének, az ágyások megemelt elhelyezkedésének, valamint a kialakított rétegrendnek köszönhetően. A környezetbarát és fenntartható kert fontos eleme tehát egy magaságyás. Ezen eszközök tápanyagban gazdag talajt kínálnak, valamint kis helyet foglalnak, használatukkal így megszüntethetjük a hajolgatást, ezáltal a kertészkedés után jelentkező, kínzó hát-, és derékfájdalmat is.

Fenntartható kert lépései - magaságyás

Válassza a kiemelkedő ár-érték aránnyal rendelkező Ergo Fa hatású magaságyást!

Termékeink magas minőségű műanyagból készültek, mely biztosítja a védelmet az UV-sugárzás, és az időjárás viszontagságai ellen. A magaságyások összeszerelése és bővítése rendkívül egyszerű, nem igényel szaktudást, sem speciális szerszámokat.

Újrahasznosítás a kertben is!

Környezetünk védelme érdekében fontos figyelmet fordítanunk az újrahasznosításra. A szelektív hulladékgyűjtéssel nem csak környezetünket, önmagunkat is védjük, hiszen a hulladék felhalmozódása fertőzésveszéllyel és egészségügyi problémákkal járhat. A hulladék szétválogatásának gazdasági előnyei is vannak, a hulladékká vált anyagok ugyanis újrahasznosíthatók, melyek felhasználásával természeti erőforrásainkat kíméljük.

A kertünkben sem szabad megfeledkezni a zöld szemléletről: például ne vásároljunk palántához karót, helyette inkább használjunk egy felesleges ágat vagy seprűnyelet. Gondoljuk át, mire lehetne újra felhasználni az összegyűjtött komposztot, illetve például válasszuk a napelemes kerti lámpát az elektromos változattal szemben.

Használjunk mulcsot!

Mivel a mulcs remek talajtakaróként szolgál, csökkenti a talaj párolgását, így segítségével növényeinknek kevesebb öntözésre lesz szüksége. A víztakarékosság mellett a mulcs a gyomosodást is megakadályozza. Mulcsként használhatunk fakérget, szalmát, zúzott követ, vagy kavicsot. Az eljárás jótékony hatása nem csak a virágok között, a veteményesben is észrevehető. 

Természetes gyomirtót és kártevőirtót használjunk!

A gyomirtók károsítják a kert élővilágát, így ha fenntartható szemléletben műveljük a kertünket, akkor a vegyszerek helyett a természetes megoldásokban gondolkodjunk: tüntessük el kézileg a gyomokat és kártevőket, vagy ültetéskor részesítsük előnyben azokat a növényeket, melyek képesek távol tartani a rovarokat, kártevőket.

Ne feledje, a kis lépések is sokat számíthatnak a környezet megóvása érdekében. Törekedjen Ön is a fenntartható szemléletre kertjében, alkalmazza tanácsainkat és érezze a pozitív változást kertjében!

További környezetvédelmi tippekért olvassa el korábbi cikkünket, melyben az ökológiai lábnyom csökkentése témáját jártuk körbe!

Következő cikkünk: 

Miért is esik az eső?