Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ön hogyan csökkentheti az ökológiai lábnyomát?

Ön hogyan csökkentheti az ökológiai lábnyomát?

Manapság egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem, illetve a környezettudatos cselekvések életünk számos területén jelen vannak. Mivel a globális felmelegedés, a Föld vízkészletének rohamos csökkenése, és a környezetszennyezés világszintű problémák, az ellenük való fellépés közös érdekünk. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, melyek betartásával Ön is csökkentheti ökológiai lábnyomát!

Mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom azt mutatja meg, hogy a populáció bizonyos részének (ami lehet egy ember vagy egy egész ország is) mennyi ivóvízre, termőföldre, és tengervízre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa önmagát. Ez a mérőszám abban tájékoztat minket, hogy milyen mértékben használjuk ki a Föld erőforrásait. Ezen kívül a gazdaságosabb, tudatosabb életvitelre igyekszik a lakosságot rábírni. Tehát minél kisebb az ökológiai lábnyomunk, annál jobb!

Ökológiai lábnyom - mit jelent a kifejezés?

Nézzük, milyen tevékenységekkel csökkentheti Ön is az ökológiai lábnyomát és a környezet terhelését!

Autó helyett tömegközlekedés

A környezettudatos viselkedés egyik fontos lépése, hogy többször hagyjuk otthon az autót. Helyette használjunk tömegközlekedést vagy kerékpárt. Az autók által kibocsátott gázok ugyanis nagy mértékben rontják a levegő minőségét. A kibocsátott gáz mennyiségének csökkentésével pedig mi is hozzájárulhatunk a tisztább levegő eléréséhez.

Tudatos bevásárlás 

Környezetünk védelme érdekében fontos, hogy kerüljük a pazarlást. Ne vásároljunk feleslegesen élelmiszereket, vásárlás előtt mindig gondoljuk át, mire van szükségünk, a boltba pedig vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, ezzel elkerülve a nem túl környezetbarát műanyag zacskók használatát.

Kevesebb műanyag

Köztudott, hogy a műanyag rettentően káros a környezetünkre, így ahol csak lehet, próbáljuk elkerülni azt. Műanyag palackok helyett használjunk kulacsot, illetve ne vegyünk műanyag evőeszközöket és szívószálat.

Szelektív hulladékgyűjtés

Szeretett bolygónk megóvása érdekében kiemelten fontos szerepe van a szelektív hulladékgyűjtésnek. Az összegyűjtött hulladékokból ugyanis a megfelelő technológiával új termékek, vagy új termékek alapanyagai készülhetnek. Ezzel a szokással különösen sokat tehetünk az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében!

Komposztálás

A komposztálással a kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladékot hasznosíthatjuk újra. Mivel a tevékenység által jóval kevesebb hulladékot dobunk a szemetesbe, így óvjuk környezetünket. A folyamat során a szerves anyagokból humusszerű anyag keletkezik, amely tökéletes alapanyag a növények trágyázásához.

Ahhoz, hogy megfelelő komposztot érjünk el, tudnunk kell, mit tehetünk a komposztálóba, és mit nem. A gyümölcs-, és zöldségfélék, a kávé-, és teazacc, a tojáshéj, a cserepes növények, a vágott virágok, és a használt virágföld remek alapanyagok, kerüljük azonban a húst, a halat, a kenyeret, a sajtot, a csontot, a szenet, a cigarettát, valamint az utcai szemetet.

A kínálatunkban megtalálható komposztálók roppant könnyűvé teszik a komposztálás munkálatát. Termékeink kiváló minőségű UV-stabil és időjárásálló anyagból készülnek, összeszerelésük pedig gyors és egyszerű, szerszámok nélkül megoldható. Fontos, hogy az eszközt olyan sík területen állítsuk fel, ahol biztosított a talajjal való közvetlen érintkezés, ez a mikroorganizmusok keletkezéséhez szükséges. Az ideális helyszín egy napos, félárnyékos terület, amely szélvédett, de nem szélcsendes, és semmiképp sem betonozott vagy aszfaltozott.

Ökológiai lábnyom csökkentése - komposztálás

Fedezze fel Eco Master 300 l komposztálónkat!

Vízzel spórolás

Az egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz megóvása érdekében figyeljünk oda, hogy kézmosás, szappanozás, borotválkozás vagy fogmosás közben ne hagyjuk nyitva a csapot feleslegesen! Emellett ha tehetjük, energiatakarékos és alacsonyabb vízfelhasználású mosógépet és mosogatógépet használjunk!

Esővízgyűjtés

Ökológiai lábnyomunk csökkentése céljából tehát mindenképpen ajánlott takarékoskodni a vízzel. Ehhez egyéb remek megoldást nyújt az esővízgyűjtés. A folyamattal amellett, hogy környezetbarát módon cselekszünk, jelentős pénzösszegeket spórolhatunk meg, valamint növényeinknek is kedvezhetünk.

Amennyiben még nem ismeri a esővízgyűjtés koncepcióját, a módszer lényege, hogy a tetőről lezúduló csapadék nem vész kárba, hanem egy tartályba folyik, majd ezt követően felhasználásra kerül. Az összegyűjtött esővizet alkalmazhatjuk locsolásra, autómosásra, takarításra, vagy WC öblítésre.

Az esővízgyűjtésnek két módját különböztetjük meg: léteznek felszíni és földalatti esővízgyűjtő tartályok. Az, hogy melyik típust választjuk, sok tényezőtől függhet: többek között fontos, hogy milyen és mekkora terület áll rendelkezésünkre, illetve mire használnánk fel később az összegyűjtött vizet. 

A felszíni tartályok előnye, hogy beszerzésük nem igényel magas anyagi ráfordítást, beszerelésükhöz pedig nincs szükség szaktudásra, sem különleges eszközökre. Az egyik legegyszerűbb megoldásnak számít a felszíni esővízgyűjtés, melyhez a megvásárolt vízgyűjtőt a ház közelében érdemes elhelyezni, majd csatlakoztatni az ereszcsatorna ejtőcsövéhez. A tartályhoz ajánlott beszerezni egy szűrőt is, mely gondoskodik arról, hogy szűrt víz kerüljön a tartályba, ugyanakkor megakadályozza a túlfolyást is.

Kínálatunkban a hagyományos felszíni tartályokon kívül dekoratív tartályok is megtalálhatók, melyek nem csak hasznos szerepet töltenek be, de a kert díszét is képezhetik. Hordó formájú tartályunk tökéletes kiegészítője lehet vintage stílusú kerteknek, pincészeteknek, és borászatoknak, duplafunkciós tartályaink pedig egyszerre látják el az esővízgyűjtés és a virágültetés feladatát.

A földalatti esővízgyűjtőket ezzel szemben a felszín alá kell telepíteni, így nem akadályoznak minket a tartályok a különféle kerti teendőkben. Az egyik legnagyobb előnyük emellett, hogy a felszín alatt védett helyen van a gyűjtött esővíz a hőmérséklet ingadozás és az idegen anyagok káros hatásaival szemben, így tovább képes elállni a tartályban. Ezzel a módszerrel évente hatalmas összeget takaríthatnak meg a háztartások, mivel a vízigény nagy része fedezhető az összegyűjtött csapadékvíz hasznosítása által.

Ön mit tesz az ökológiai lábnyomának csökkentéséért? Fogadja meg tanácsainkat és legyen Ön is környezettudatosabb a mindennapokban!

Amennyiben pedig az esővízgyűjtés, esővíz szikkasztás vagy komposztálás érdekelné, akkor nézzen körül webáruházunkban, hiszen különféle esővízgyűjtő- és szikkasztó rendszerekkel, komposztálókkal és egyéb kertápolási termékekkel várjuk Önt!

Következő cikkünk: 

5 hasznos kerti trükk, amivel sokat spórolhat!