Így spórolhatunk a kerti locsolással - hasznos tippek!
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Így spórolhatunk a kerti locsolással - hasznos tippek!

Így spórolhatunk a kerti locsolással - hasznos tippek!
Tekintve, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak, valamint tavasszal is egyre szeszélyesebb az időjárás, így minden kerttulajdonos számára jogosan okozhat fejfájást a locsolás kérdése. Mivel a vízhasználat költsége folyamatosan növekszik, így fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten spóroljunk vele a kertben.

 

Sokan nem is gondolnák, de néhány egyszerű trükkel jelentős összegeket takaríthatunk meg növényeink öntözése során. Mutatjuk, melyek ezek!

Rainbox fali esővízgyűjtő tartály

Ismerje meg Rainbox fali esővízgyűjtő tartályunkat!

Kerti locsolás megfelelő eszközzel

A leginkább elterjedt, hagyományos kerti slagok gyakran nem elég hatékonyak a locsoláshoz, mivel sok vizet pazarolhatnak elpárolgás vagy szivárgás miatt. Ehelyett ha tehetjük, ruházzunk be egy öntözőrúdra vagy csepegtető rendszerre, hiszen ezekkel jóval takarékosabbá tehetjük vízhasználatunkat a növényeink öntözése során. 

Túllocsolás kerülése

Káros lehet a növekedés szempontjából, valamint a vízhasználatnak sem kedvez, ha túllocsoljuk a növényeinket. Az egyes virágok, fák és bokrok eltérő mennyiséget igényelnek, így mindenképpen próbáljunk arra figyelni, hogy csak annyi vizet kapjanak, ami feltétlen szükséges számukra. Ha bizonytalan benne, hogy pontosan mennyi vízre lenne szüksége egy növénynek, akkor inkább csak enyhén nedvesítse be a földet. 

Reggeli öntözés és időzítés

A locsolást időzítsük kora reggelre, mivel a melegebb, tavaszi-nyári hónapokban ilyenkor még nem párolog el a felszínről a víz, és könnyebben be tud szivárogni a gyökérhez. Mindazonáltal a reggeli öntözés a növények vízháztartásának szabályozására is kedvező hatással van. 

Továbbá a takarékos locsolás esetén kiemelkedő fontossággal bír, hogy egyszerre öntözzünk nagyobb mennyiséget, és ne kisebb részekben adagoljuk a vizet. Az évelőket általában minden másnap, a bokrokat és cserjéket pedig 3-4 naponta javasolt öntözni. Virágládában lévő növénynél az enyhén nyirkos föld a legideálisabb, a legfontosabb, hogy semmiképpen se álljon benne a víz!

A párolgás csökkentése és zöldterület növelése

Köztudott, hogy napos helyen a víz rendkívül gyorsan elpárolog, talajnedvesítő hatása pedig elmúlik. A jelenség kiküszöbölésére a melegebb hónapokban érdemes a folyadékot a fák árnyékában tárolni, ezzel lehetővé téve, hogy az hosszabb ideig megmaradjon. Mindemellett a kéregmulcs is hasonló hatással bír, az anyag ugyanis meghatározza az alatta lévő talaj felmelegedését és kiszáradását. 

Emellett nem igényel magyarázatot, hogy kertünkben minél nagyobb a zöld terület, annál több víz szivárog be a talajba csapadék esetén, illetve locsolás által, amely táplálja a növények gyökereit. A víz spórolás érdekében ajánlott a lehetőségekhez mérten minél nagyobb zöldterületet kialakítani a ház körül, hiszen ezzel a  takarékoskodás mellett barátságosabb légkört is varázsolhatunk. 

Humusz és talajtakaró használata

A humusz egy olyan értékes összetevő, melynek segítségével kedvezhetünk növényeink egészséges fejlődésének, mindemellett pedig vizet is spórolhatunk. Az anyag ugyanis hozzájárul, hogy az esővíz tovább maradjon meg a talaj felső rétegeiben.

A talajtakarók ugyancsak hatalmas népszerűségnek örvendenek a kerttulajdonosok körében, hiszen árnyekoló és hűsítő hatásuknak köszönhetően megtartják a talaj nedvességét. Sőt a szárazságtűrő növények esetében talajtakarót alkalmazva elkerülhetjük a további öntözést, mellyel időt és pénzt is spórolunk. 

Esővízgyűjtés és kerti locsolás

Az esővízgyűjtés egy igazán hasznos kerti praktika, amellyel vizet spórolhatunk, környezettudatosan cselekedhetünk, valamint növényeink gyors növekedését is támogathatjuk. A módszer lényege, hogy a lezúduló csapadék nem vész kárba, hanem az ereszcsatorna ejtőcsövéhez csatlakoztatva egy tartályba folyik, ahol várja további felhasználását. Az esővízgyűjtő tartályhoz lehet szűrőt is alkalmazni, ami által megtisztíthatjuk a csapadékvizet, ezt követően pedig különböző célokra felhasználhatjuk a ház körül. A legalapvetőbb felhasználási mód egyértelműen a locsolás. Többféle haszna lehet számunkra, ha esővizet használunk növényeink öntözéséhez: 

  • egyrészt csökkenthetjük a vezetékes víz fogyasztásunkat, mellyel nemcsak környezetünknek, hanem vízszámlánknak is kedvezhetünk;

  • másrészt sokkal kedvezőbb feltételt biztosít a lágy esővíz a növényeink növekedéséhez, mint a kemény csapvíz.

Esővízgyűjtés és spórolás a kerti locsolás során

Ha már eldöntötte, hogy belekezdene a csapadékvíz gyűjtésébe és újrahasznosításába, akkor erre a célra kétféle típusú esővízgyűjtő tartály közül választhat. A felszíni tartályok szinte bárki számára elérhetők, hiszen beszerzésük és összeszerelésük nem igényel magas anyagi ráfordítást, sem energiabefektetést. A földalatti tartályok az esővízgyűjtés egy következő szintjét kínálják a felhasználók számára. Ugyan magasabb kiadással járnak, egy ilyen rendszer segítségével viszont akár egy egész háztartás vízszükségletét fedezhetjük. A földalatti tartályok további előnye, hogy elhelyezkedésüknek köszönhetően láthatatlanok, nem foglalnak helyet a kertben.

A Suni Kft. kínálatában felszíni esővízgyűjtő tartályok széles választéka található meg, különböző kialakításban, színben, és méretben, melyek közül garantáltan mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Webshopunkban emellett földalatti esővízgyűjtők közül is válogathat, melyek szintén kiváló minőséggel rendelkeznek és időtálló használatot biztosítanak. 

Amennyiben pedig a tavasz kezdetével szeretné új színbe öltöztetni kertjét, tekintse meg virágláda és kaspó kínálatunkat, valamint nézzen körül magaságyás termékeink között is!

Következő cikkünk: 

Hogyan lesz jó minőségű az összegyűjtött esővíz?