Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KG PVC csövek, felhasználásuk és előnyeik

KG PVC csövek, felhasználásuk és előnyeik
Az Amerikai Vegyipari Tanács és Vinil Intézet által támogatott vizsgálatok szerint csak Észak-Amerikában évente, mindösszesen 9 milliárd dollár megtakarítást lehet elérni, a PVC csövek alkalmazásával, a többi csőanyaghoz képest.

Az első PVC csöveket a múlt század harmincas éveiben kezdték el használni Németországban. A több mint 75 év alatt ezek nem mentek tönkre, továbbra is használható állapotban vannak. Esetleges cseréjüknek más oka volt. A PVC ellenáll az elektrolitikus és galvanikus korróziónak, a vízkövesedésnek, rozsdásodásnak, jó a zagyos anyagokkal szembeni kopásállósága és a legtöbb baktérium és gomba sem támadja meg.

kép forrása: esoszakik.hu

Miért is válasszunk PVC csövet a más csatornázási módszerek helyett?

A legelső PVC csöveket még a múlt században, a harmincas évek körül kezdték el használni, Németországban. Ez alatt a kb. 90 év alatt, azok még mindig tökéletesen használható állapotban vannak. Az esetleges cserélésnek nem minőségi okai voltak. Mivel a PVC ellenáll a galvanikus és az elektrolitikus korróziónak, vízkövesedésnek, rozsdásodásnak, továbbá a zagyos anyagokkal szemben is jó a kopásállósága, ezért igen népszerű csatornázási megoldásnak számít. Az sem elhanyagolható tulajdonság, hogy ezeket a csöveket a baktérium, illetve gombák sem támadják meg.

Szakértői vélemény szerint a PVC csövek minimum élettartalma 100 év, míg a beton, illetve acélcsöveké mindössze 60-75 év.

Könnyű telepíthetőség, tökéletes megoldás szikkasztóhoz, vagy esővízgyűjtő tartályhoz

A csővezetékeket és PVC csőhálózatokat sokkal egyszerűbben lehet kiépíteni, mint a többi rendszereket. Mivel az alapanyag kis fajsúllyal rendelkezik, ezért akár 5 méteres szálakat is egyszerűen, kézi erővel lehet mozgatni a telepítés helyszínén. A PVC csövek egymáshoz rögzítéséhez továbbá nem szükségesek drága berendezések, mint pl.: hegesztőberendezés, türkörhegesztőlap. Ugyanis a PVC csövek összekötésére két technológia terjedt el: ezek közül a legnépszerűbb a tokos illesztés gumigyűrűs tömítéssel, illetve a ragasztás.  Amennyiben az elemek csatlakoztatása közben minden előírás betartása került, úgy az illesztések nyomásállósága akár meg is haladhatja a csövek, illetve a fitting nyomásállóságát. A csöveket nem szükséges továbbá korrózió elleni védelemmel ellátni, a csőfektetésnél esetlegesen szükséges konfekcionálásuk pedig egyszerűen kivitelezhető. Jó hír még az is, hogy a PVC csövek hőszigetelése sem indokolt.

Összefoglalva az írottakat, egy PVC csővezeték rendszer kiépítése sokkal gazdaságosabb, egyszerűbb és gyorsabb, mint a hagyományos anyagból készült vezetékeké. 

A PVC csövek kiemelkedő árelőnye

Figyelembe véve a PVC csövek összes várható költségét (folyóméterár, fektetési, kezelési, szállítási és stb. költségek) a legtöbb esetben inkább a PVC nyeri a versenyt. A költségcsökkentő tényezők mellett még ott van a csövek hosszú élettartama is, mely ismét ebbe az irányba billenti a mérleg nyelvét.

Az Amerikai Vegyipari Tanács és Vinil Intézet által támogatott vizsgálatok szerint csak Észak-Amerikában évente, mindösszesen 9 milliárd dollár megtakarítást lehet elérni, a PVC csövek alkalmazásával, a többi csőanyaghoz képest.

Újrahasznosítás szempontjából is tökéletes

kép forrása: esoszakik.hu

A PVC csövek feldolgozási hulladéka teljes egészében visszadolgozható, illetve a csőgyártás következtében minimálisan megjelenő hulladék az aprítást követően újra feldolgozható. A PVC csövekkel kapcsolatos aggodalmak egyes környezetvédő csoportok szerint a lágyítók miatt van, ugyanis azok veszélyesek az élőlényekre, ezáltal a környezetre is. Azt muszáj leszögezni, hogy a kemény PVC csövek (KGPVC) nem tartalmaznak lágyítót. Azért fontos ezeket tisztázni, mivel előfordulhat, hogy a csöveket alkalmazó szakemberek, laikusok nincsenek tisztában ezekkel a tényekkel.

A lágyítóknak pedig számos fajtája létezik, amelyeknek az összetétele teljesen különbözik egymástól. Vannak olyan típusok, amelyek egészségüigyileg teljesen ártalmatlanok, ráadásul megfelelő engedélyekkel is rendelkeznek és használják a humángyógyászatban (vérkészítmény tasakok, transzfúziós eszközök), vagy az élelmiszeriparban. A lágysítógyártó cégek pedig folyamatosan fejlesztik, cserélik választékukat és a korábban gyártott problémás, vagy aggodalomra okot adó típusokat már régen kivonták a forgalomból. Több szakmai vita is követte egymást a PVC csövekkel kapcsolatban, ugyanis az iparágat tették felelőssé a rendkívül rákkeltő dioxin képződés miatt, ami a PVC csövek elégetésénél került a levegő, ugyanakkor később megállapították, hogy a legtöbb dioxin az erdőtüzeknél, szén/fafűtéses kazánokból, fémkohókból, dízel teherautókból, szemétégetéskor szabadul fel. Az utóbbi 50 évben az USA-ban a levegő dioxin tartalma mintegy 90%-kal csökkent, holott a PVC gyártás 300%-kal növekedett meg. További számítások megállapították, hogy az USA PVC ipara évente mindössze 14 gramm dioxin kibocsátásáért felelős.