Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lágy esővíz és kemény csapvíz - mit érdemes tudni róluk?

Lágy esővíz és kemény csapvíz - mit érdemes tudni róluk?

Az esővízgyűjtés említésekor a legtöbben bizonyára a környezettudatosságra, valamint a pénztárcabarát megoldásra és a spórolásra asszociálnak. Sokan nem is gondolnák, hogy az esővízzel való öntözés mennyire kedvező feltételt biztosít növényeink számára. Cikkünkből megismerheti, mi a különbség a lágy esővíz és a kemény csapvíz között, valamint bemutatjuk, hogy miben mutatkoznak meg az esővízgyűjtés előnyei!

Mi határozza meg a víz keménységét?

A víz ezen tulajdonságát elsősorban a benne lévő oldott kalcium és a magnézium só mennyisége alakítja. A víz keménysége lehet változó és állandó is, a változó keménységet forralással csökkenthetjük, míg az állandó keménységet kiváltó szulfátok és kloridok nem kezelhetőek efféle módon. Minél alacsonyabb a két tényező szerint a víz keménysége, annál lágyabb vízről van szó.

Az esővízgyűjtés és hasznosítás otthonunkban

Ahogy korábban említettük, az esővízgyűjtés és esővíz hasznosítás fontos része a vízzel való spórolásnak. Gondolta volna, hogy egy szakszerűen kiépített esővízgyűjtő rendszer által képesek lehetünk a víz- és csatornadíjunk akár 56%-át is megtakarítani?

A lágy esővíz, melyet összegyűjtünk, a háztartásunkban számos célra felhasználható, például takarításhoz, mosáshoz, vagy akár autómosáshoz is. Fontos megjegyezni, hogy ruhák tisztításához kifejezetten ajánlott a lágy esővíz, mivel ezzel megelőzhetjük a mosógép vízkövesedését és megakadályozhatjuk, hogy a ruháink veszítsenek színükből. Nem beszélve arról, hogy akár kevesebb mosószer is elegendő lehet ebben az esetben. Autómosás esetén pedig szintén előnyös, hogy a lágy esővíz kevésbé eredményez foltos kinézetet a száradás után.

Öntözés, locsolás esővízzel

A kemény csapvízzel való locsolás esetenként még akár káros is lehet a növények számára. A szobanövények esetében gyakori jelenség, hogy a rendszeres öntözés ellenére is besárgulnak leveleik. Ha egyébként a megfelelő helyen tároljuk őket és figyelünk a tápoldatozásra is, valószínűleg az öntözésre használt víz minőségével lehet a probléma. Ebben az esetben próbáljuk ki a lágy esővízzel való öntözést.

Kinti növényeknél sok esetben észrevehető a föld kifehéredése, amely a nem megfelelő öntözés egyik jele. Ezen jelenséget ugyanis a vízben lévő sók kicsapódása okozza, amelyet fontos kezelni, hiszen a növények elpusztulásához vezethet. A savas földben élő növények esetén fokozott figyelmet kell fordítanunk az esővízzel való öntözésre, számukra ugyanis a csapvíz különösen káros lehet: többek között az orchidea, a bromélia, valamint a páfrány nem bírják a kemény vizet.

A hosszútávú csapvízzel való locsolás egyik súlyos következménye a vízkő lerakódása a virágföldben: ez okozza a növények tápanyag felvevő képességének csökkenését, sőt pusztuláshoz is vezethet. Annak ellenére, hogy a csapvíz lágyítására is vannak praktikák: például a desztillált vízzel, vagy ecettel való hígítás, a tökéletes megoldás az esővízgyűjtésben rejlik.

Az esővízgyűjtés formái

Napjainkban számos megoldás ismert a csapadékvíz gyűjtése és hasznosítása során. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideálisat, fontos figyelembe vennünk a tetőfelület nagyságát, a hely kapacitásunkat, valamint azt is, mire szeretnénk felhasználni az összegyűjtött csapadékot.

Lágy esővíz, kemény csapvíz - locsolás

Felszíni esővízgyűjtők

A felszíni esővízgyűjtők beszerzése és beüzemelése általában nem igényel túl nagy anyagi ráfordítást, sem energia befektetést, használatuk viszont rendkívül praktikus és hosszú távon kifizetődő. Kínálatunkban felszíni tartályok magas választéka érhető el különböző színben, méretben és kialakításban. Az egyszerű tartályok tökéletesen ellátják a csapadékvíz gyűjtésének funkcióját, míg dekoratív tartályaink az esővízgyűjtésen kívül a kert díszét is képezhetik. Hordó alakú tartályainkat bátran ajánljuk vintage stílusú udvarok, pincészetek, és borászatok vízelvezetésének megoldására. Többféle színben és méretben elérhető duplafunkciós tartályaink pedig megfelelő kiegészítői lesznek megannyi kertnek, hiszen a termék kivehető ültetőkosarat tartalmaz, ezzel lehetővé téve egy szép virág elhelyezését. Minden termékünk kiváló minőségű műanyagból készül, biztosítva az UV-stabilitást és az ellenállást az időjárás viszontagságaival szemben. Remek kialakításuknak köszönhetően összeszerelésük roppant egyszerű, nem igényel szakmai hozzáértést, sem speciális szerszámokat.

Rocky fali esővízgyűjtő tartály

Fedezze fel fali esővízgyűjtő tartályunkat!

Földalatti esővízgyűjtők

Annak ellenére, hogy a földalatti esővízgyűjtő tartályok beszerelése jellemzően nagyobb anyagi ráfordítással és energia befektetéssel jár, a beruházás hosszú távon teljes mértékben megtérül, ezen szerkezetek ugyanis képesek akár egy egész háztartás vízellátását fedezni. Ezen megoldás hatalmas előnye, hogy földalatti elhelyezéséből adódóan nem foglal helyet a kertben. Földalatti esővízgyűjtő tartályaink kiváló minőségű műanyagból való kialakításának köszönhetően magas UV-stabilitást, időjárásállóságot, és időtálló használatot ígérnek. Mivel a tartályok nagy részét előre felszerelt tömítésekkel szállítjuk, összeszerelésük gyors és biztonságos.

Mit kell tennie, ha az esővizet kerti öntözésre szeretné felhasználni?

Az egyszerű és jó ár-érték aránnyal bíró esővízgyűjtő rendszerek tökéletesen megfelelnek erre a célra, mint a Suni Kft. kínálatában is megtalálható felszíni esővízgyűjtő tartályok, egyszerű és dekoratív kivitelben. Nagy kert és vízigény esetén a könnyebb kezelhetőség miatt egy felszíni vagy földalatti műanyag tartály telepítése javasolt, melyet érdemes ellátni szűrővel is. A tartályokat és szűrőket egyaránt szükséges kiüríteni télen.

Nézzen körül weboldalunkon, hiszen nálunk minden eszközt megtalál, amelyre az esővízgyűjtés során szüksége lehet. Kezdjen bele Ön is az esővíz gyűjtésébe és újrahasznosításába!

Következő cikkünk: 

Esővízgyűjtő, szikkasztó rendszer megtérülése