Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Növénytermesztés a teraszon

Növénytermesztés a teraszon

Nem kétséges, hogy elültetett növényeink és virágaink sokkal szebbé és barátságosabbá varázsolják kertünk hangulatát. Zöldségek és gyümölcsök termesztésével pedig az egész családunk számára biztosíthatjuk a házi finom és egészséges falatokat. Ugyanakkor sokan nem gondolnák, hogy abban az esetben sem kell lemondanunk a növénytermesztésről, ha nem rendelkezünk kerttel. Cikkünkben bemutatjuk, mely növényeket ültethetjük el cserépben a teraszon is. Illetve néhány tippet is hoztunk az ültetéshez szükséges eszközökkel kapcsolatban!

Növénytermesztés kisokos erkélyekhez és teraszokhoz

Íme néhány zöldség, melyek garantáltan szépen és egészségesen fognak fejlődni az erkélyen vagy teraszon is!

Növények termesztése a teraszon

Paprika

A paprika az a zöldség, melynek minden fajtája alkalmas a konténerben való termesztésre. Bár ezen növénynek a folyamatos fejlődés érdekében nagyobb méretű cserépre van szüksége, ugyanakkor ha napos és szélvédett helyen tartjuk, valamint rendszeresen öntözzük, akkor nyugodtan választhatjuk a kedvenc fajtánkat. Fagyérzékeny növényről van szó, ezért kora tavasszal érdemes előnevelni az ablakban a palántákat, vagy májusban megvenni az előnevelt palántákat a kertészeti áruházakból.

Sárgarépa

Mini sárgarépa, vagy bébirépa könnyen termeszthető a teraszunkon is. A rendszeres öntözésen kívül nincs egyéb teendőnk a szép és egészséges termés eléréséhez. Ha pedig hosszabb sárgarépára esne a választásunk, akkor válasszunk mélyebb cserepet hozzá. További előnyös tulajdonsága, hogy számos egyéb zöldséggel és fűszernövénnyel párosítható. A retek és hagyma mellett kombinálhatjuk például kamillával vagy borsikafűvel is.

Burgonya

Amennyiben beszerzünk egy legalább 30-40 cm mélységű cserepet, burgonyát is bátran termeszthetünk a teraszon. Burgonya ültetésekor fontos figyelnünk a folyamatos és megfelelő öntözésre, valamint arra, hogy a növekvő szárak mindig be legyenek takarva földdel. Az újburgonyák rendszerint néhány hónap alatt tudnak kifejlődni, ezt követően szedhetőek ki a nagyobb gumók a földből.

Paradicsom

Bár a paradicsom nem alkalmas cserépben való termesztésre, a koktélparadicsomot nyugodt szívvel elültethetjük a teraszon. Fontos, hogy legalább 14-15 cm mély cserepet válasszunk, valamint figyeljünk az öntözésre, a napfényre, és a karózásra. Ha szeretnénk még többet tenni a csodálatos termésért, akkor kétnaponta időzítsük az öntözést, illetve kéthetente tápláljuk folyékony tápoldattal a veteményt. Általában körülbelül 100-130 nap alatt érik be a koktélparadicsom, melyből választhatunk akár sárga színű változatot is!

Újhagyma

Az újhagyma is az igazán termékeny terasznövények közé tartozik. A palánták elültetéséhez egy 15-20 cm mélységű cserépre lesz szükségünk, melyben az újhagyma akár villanykörte nagyságúra is fejlődhet. Mindig annyit vágjunk le belőle, amire éppen szükségünk van, de arra figyeljünk, hogy a gyökere legyen mindig a földben, hiszen így tovább fog növekedni a zöldség. Akár 2 év után is hozhat termést, az íze pedig változatlan marad!

Padlizsán

A padlizsán termesztéséhez is elegendő lesz egy 15 cm mélységű cserép, ezen zöldség esetében viszont figyelmet kell fordítanunk a karózásra. Fontos, hogy a karókat olyan mélyre szúrjuk le, hogy azok képesek legyenek megtartani a növényt, és a fejlődő termést is.

Cékla

A cékla erőteljes növekedéséhez tökéletes helyszín a terasz, az ültetéshez ugyanis mindössze egy 30-35 cm mélységű cserépre lesz szükségünk, amely nagyjából 5-6 tő eredményes felneveléséhez teremt megfelelő környezetet.

Saláta

Amennyiben fejes salátát termesztenénk, akkor kevésbé lényeges a cserép mérete. Sokkal inkább fontos a tápanyagdús, minőségi palántaföld, amiben elvetjük a salátamagokat. Ha erről gondoskodtunk, akkor arra kell még ügyelnünk, hogy mindig nyirkos legyen a föld.

A növénytermesztés, és a zöldségek egészséges növekedésének elengedhetetlen feltétele az ültetéshez szükséges eszközök beszerzése. A továbbiakban néhány terméket mutatunk be, melyekre szüksége lehet a növényültetés során!

Virágládák és kaspók

Egy esztétikus és egyben praktikus virágláda és kaspó szinte kötelező elemei minden kertnek, terasznak és erkélynek. A Suni Kft. virágládák széles választékát forgalmazza eltérő stílusban és méretben. Hordó formájú virágládánk remek, dekoratív kiegészítője lehet rusztikus kerteknek, parasztházaknak, pinceházaknak, és borászatoknak. Igényes, erős műanyagból való kialakítása ellenáll a fagynak és az UV-sugárzásnak, ezzel lehetővé téve a kül-, és beltéri használatot. A ládába bátran ültethetünk tuját, fenyőt, virágot, vagy zöldséget, a növény garantáltan jól fogja érezni magát benne. A termék praktikuma, hogy az alján található könnyített, lyukasztható kör segítségével az öntözéskor felgyülemlett felesleges víz könnyedén kifolyik. Mindemellett a kaspó könnyen tisztítható, karbantartást nem igényel.

Hordó formájú virágláda

 

Ismerje meg hordó formájú virágládánkat!

Magaságyások

A növényültetés remek eszközei, a magaságyások napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, használatuk ugyanis rendkívül előnyös. Tápanyagban gazdag, komposztált talajjal való feltöltés esetén igazán kedvező környezetet biztosítanak a növények gyors és egészséges fejlődéséhez, megemelt elhelyezkedésüknek köszönhetően pedig jobban tudják hasznosítani a napfényt, ezáltal gyorsabban, valamint egészségesebben fejlődhetnek növényeink. A magaságyások használatával megszüntethetjük a hajolgatást, ezzel a kertészkedés utáni derék-, és hátfájásnak is búcsút inthetünk.

Magaságyás rendszereink összeszerelése roppant egyszerű, nem igényel szaktudást vagy különleges szerszámokat. Magas minőségű műanyagból való kialakításuk garantálja az UV-stabilitást, és az ellenállást az időjárás viszontagságaival szemben. Ne feledkezzünk meg a helytakarékosságról sem: a magaságyások ugyanis kevés helyet foglalnak, könnyen kezelhetőek és mozgathatóak, valamint bővíthetőek: ebből kifolyólag a legjobb megoldást nyújtják a teraszon való ültetéshez. Kifejezetten erkélyekhez készült Urbán Balkonláda magaságyásunk fűszernövények és zöldségek termesztéséhez is ideális eszköz, ami ráadásul 100%-ban újrahasznosított, valamint UV-stabil és időjárásálló kialakítású és még mini „üvegházzá” is alakítható.

ERGO Quadro M 3 szintes magaságyás rendszer

Gondolta volna? Ergo Quadro M 3 szintes magaságyás rendszerünk komposztálóként is használható!

Ön milyen növényeket fog elültetni idén teraszán, vagy erkélyén? Ha még valamely bemutatott eszköz vagy kiegészítő hiányozna az ültetéshez, akkor bátran nézzen körül webáruházunkban, és találja meg az igényeihez passzoló virágládákat, kaspókat, magaságyás rendszereket vagy más kerti kiegészítőket!

Következő cikkünk: 

A komposztálás legfontosabb szabályai