Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

10 zöldség, amit ősszel érdemes elültetni

10 zöldség, amit ősszel érdemes elültetni

Ahogy lehűl a levegő és véget ér a nyári hőség, beköszönt az ősz, az ültetés egyik legalkalmasabb időszaka. Ez a csodás évszak sokaknak meghozhatja a kedvét a kerti munkálatokhoz. Mutatjuk, melyek azok az ízletes zöldségek, melyeket ősszel érdemes elültetni!

A szeptemberi hónap és október eleje fontos időszaknak számítanak a konyhakertünkben, ilyenkor ugyanis a hidegtűrő zöldségek magjait tudjuk elvetni. Ezeknek a lényege, hogy a vetés évében gyökeret eresztenek, elindulnak a fejlődésben, ezt követően pedig a téli fagyok alatt a hibernálás állapotában vannak. A tavasz kezdetével ezután kifejlődnek és csodás termésükkel örvendeztetnek meg minket!

Ősszel ültethető zöldségek

Őszi zöldségek ültetése - ezeket érdemes elvetni a hűvösebb időben!

1. Sárgarépa

A sárgarépát rengeteg étel, így köretek, saláták vagy akár szószok alapanyagaként felhasználhatjuk, sőt, önmagában is fogyaszthatjuk. Mivel csírázásához a hideg talaj biztosít kedvező feltételt, magjait akkor érdemes vetni, mikor már tartósan +5 Celsius fok alá hűlt a hőmérséklet. Amennyiben hamarabb vetjük, a magok még a fagyok előtt kicsírázhatnak, később pedig ez akár azt is eredményezheti, hogy megfagyhatnak.

2. Petrezselyem

Ha petrezselyemmel fűszerezünk, igazán különleges, élettel teli ízvilágot kölcsönözhetünk ételeinknek. Ültetése esetén ugyanazt a szempontot kell figyelembe vennünk, mint a sárgarépánál. Ebből kifolyólag ezen növény számára is az ősz a legideálisabb évszak a vetéshez.

3. Vöröshagyma

A hagyma minden étel alapja, a főzés elengedhetetlen hozzávalója, így felhasználása rendkívül változatos. Ezt a zöldséget nyugodt szívvel vethetjük el szeptember vége és október közepe között. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy a tél beállta előtt erősödjenek meg a gerezdek. Az őszi vetés előnye pedig, hogy ebben az esetben a termést már március végén-április elején leszedhetjük zöldhagymaként, sőt nagyobb hozamra is számíthatunk, ha ilyenkor vetjük el a zöldséget.

4. Fejes saláta

A fejes saláta sokféle módon megjelenhet a tányérunkon, a zöldség pedig egészen szeptember közepéig egyszerűen vethető. Amennyiben a munkálatot az első őszi hónapig elvégezzük, a termést már áprilisban élvezhetjük. Ha a palántázást választjuk, akkor a palánták kiültetésére október közepén kerülhet sor, a termést pedig májusban szedhetjük le.

5. Rukkola

A rukkola salátához és pizzához egyaránt tökéletes feltétet biztosít. Mivel a meleg levegő hatására a termés íze kesernyésebb lesz, így a zöldség elültetésére egyértelműen az ősz a legmegfelelőbb időszak.

6. Karalábé

A karalábé felhasználása változatos, a törzse ugyanis remek alapanyaga lesz egy finom levesnek, vagy egy nyers salátának egyaránt. Magjait ősszel érdemes elvetni, a termést pedig tavasszal szedhetjük le, amikor zsenge törzse eléri az 5-8 cm-es átmérőt.

7. Spenót

Az ízletes főzelék mellett spenótból isteni salátákat készíthetünk, valamint a zöldség tésztaételeknek is kiváló alapanyaga lehet. A rukkolához hasonlóan a meleg időjárás keserűvé teszi a zöldséget, így a termesztésre az ősz a legideálisabb időszak.

8. Brokkoli

A sokak által kedvelt zöldség, a brokkoli tökéletes alapanyag tésztaételekhez, valamint párolva, sütve köretként is fogyasztható. Amennyiben a hideg időben ültetjük, termése sokkal nagyobb és édesebb lesz.

9. Kel

A kel nagy népszerűségnek örvend az egészséges életmódot folytatók körében. A növényt jogosan nevezik a hideg időszak királyának, termése ugyanis az első havazásig folyamatosan leszedhető. Így ennél a zöldségnél is az őszi szezon a legalkalmasabb az ültetésre.

 10. Káposzta

A káposzta egy rendkívül egészséges zöldség, melynek felhasználásával kiváló ételeket készíthetünk. A növény különlegessége, hogy fagy hatására édesebb lesz az íze, sőt a káposzta még a -10 Celsius fokos hőmérsékletet is jól tűri.

Magaságyások az ültetéshez

Amennyiben szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat az ültetés során, valamint a zöldségek számára is kedvező feltételt biztosítanánk, érdemes a magaságyás mellett döntenünk. A magaságyás ugyanis tápanyagban gazdag, komposztált talajjal feltöltve ideális környezetet kínál a növények gyors és egészséges növekedéséhez. A zöldség ültetés egyik alapvető kiegészítője tehát a magaságyás!

Ergo Magaságyás

Mindemellett a magaságyás használatával megszüntethetjük a hajolgatást, ezzel búcsút intve a kertészkedés során jelentkező derék-, és hátfájásnak. A termék további előnye, hogy nem csak stílusos és esztétikus, de könnyen összeszerelhető, mozgatható és bővíthető, így helyét egyszerűen változtathatjuk.

Nem biztos benne, milyen növényeket ültethet magaságyásba? Korábban már bemutattuk, mik a legideálisabb növények magaságyáshoz, annyit pedig elárulhatunk, hogy a nagy mennyiségben termesztett növényeken kívül, mint a búza, árpa, rozs vagy burgonya, szinte bármilyen mindennapokban fogyasztott zöldség vagy gyümölcs nevelhető magaságyásban.

Amennyiben eldöntötte, hogy belekezd a az őszi zöldségek ültetésébe, nézzen körül kerti kiegészítő kínálatunkban. Növénytartó zöldfal elemet, széthúzható bambuszrácsot, illetve többek között növény ültetőtálcát is találhat a Suni Kft. webáruházban!

Következő cikkünk: 

Magaságyás kialakítása ősszel