Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A műanyag gyeprács előnyei - Tippek és trükkök a zöldebb kertért!

A műanyag gyeprács előnyei - Tippek és trükkök a zöldebb kertért!

Évek óta a beton és az aszfalt a betonozott felületek alapanyaga, a felhajtóktól kezdve az autópályákig, a népszerűség a teherbírásnak és az olcsó kivitelezésnek köszönhető. A háztulajdonosok általában betont használnak a felhajtókhoz, járdákhoz és nem tudnak róla, hogy jobb alternatívák is vannak, ezek ráadásul előnyösebb megoldások is.

Néha szakítanunk kell a hagyományokkal!

Miért válasszunk beton helyett műanyag gyeprácsot? 

A füvesített autóbeállók és a gyepráccsal terített udvarok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ezekről első ránézésre azt gondolnánk, hogy mindössze esztétikai célt szolgálnak.

Ugyanakkor a gyeprácsnak nem csak a természet szépségének megőrzése a célja. Hogy csak néhányat említsünk: fokozottabb a vízelvezetés és az eróziókontroll, miközben minimális környezeti hatást gyakorol. Használható füvesített autóbeállók létrehozására, növeli a gyep teherbíró képességét a kertes házak udvarán és segít a sár és az iszap kontrollálásában.

Évek óta a beton és az aszfalt a betonozott felületek alapanyaga, a felhajtóktól kezdve az autópályákig, a népszerűség a teherbírásnak és az olcsó kivitelezésnek köszönhető. A háztulajdonosok általában betont használnak a felhajtókhoz, járdákhoz és nem tudnak róla, hogy jobb alternatívák is vannak, ezek ráadásul előnyösebb megoldások is.

Néha szakítanunk kell a hagyományokkal!

A beton miatt a szép kertes házak, otthonok elég sivárnak és kopárnak tűnhetnek, továbbá elveszik az értékes területet. 
Kevesebb hely marad a növényzet és a fák, cserjék növekedéséhez. Több tanulmány is azt mutatja, hogy a növények előnyösek az egészségünket, közérzetünket tekintve, illetve növeli a mentális fókuszt és csökkenti a stresszt, ami azt jelenti, hogy a betonnal borított nagyobb területek mind megfosztanak bennünket ezektől. 

Annak ellenére, hogy a beton a telepítést követően kevés karbantartást igényel, az idővel elszíneződik. Az autónkból kiszivárgott olaj, az egyéb szennyeződések, amik a kocsibehajtón keletkeznek, az esetleges tavaszi felújítások, festéknyomok és egyéb tényezők az idő előrehaladtával elszínezik a betont. A foltok eltávolításában csak a magas nyomású mosó és a súrolás tud valamelyest segíteni. Néhány elszíneződést szinte lehetetlen speciális szerek nélkül eltávolítani, ami tovább szennyezi a környezetünket. Amennyiben a beton megreped, annak felújítása nem lehetséges. A beton a hőtágulás, a gyökerek növekedése és a terepmozgás miatt idővel hajlamos berepedezni, annak javításához fel kell szednie a betont és újra lefektetni.

A gyeprács környezetbarát.

Lehetővé teszi a csapadékvíz visszavezetését a talajba, ahol az természetes módon kiszűri a szennyező anyagokat és visszaállítja a föld víztartalmát, segítve a fákat és a növényzetet a fejlődésben. Egy olyan ingatlan, ami megbirkózik a csapadék okozta áradásokkal kiemelkedően fontos, ugyanis magát az ingatlan értékét is növeli a piacon. Eső után a talaj csapadékvízzel telítődik, a pázsit sáros lesz, így nem tudjuk használni a kertet sem egy darabig.

Az iszapos gyep rémálom lehet, de a gyeprácsok egy nagyobb vihar idején is stabilizálják a gyep teljes felületét. Azáltal, hogy szilárd és vízszintes talajréteget biztosít a fű számára, az áradás nem okoz akkora kárt. Mindezek mellett hogyha kiengedjük kedvenceinket a kertbe, nem lesz sáros a talpuk, szőrzetük és kevesebb ásható felületet biztosítunk nekik.

Hogyan tudom telepíteni?

A gyeprács telepítése nagyon egyszerű.

A műanyag rácsok moduláris építőelemekként kapcsolódnak egymáshoz. A hordozó felületet egyengesse el és a használati rendeltetésnek megfelelően 20-50 cm vastagon fedje be vízáteresztő sóderréteggel, ahol a kavicsok átlagos mérete 5-32mm között van. Szórja fel a sódert 2-3 cm vastagon apró kavics és szubsztrátum keverékével, simítsa el, majd helyezze rá az erősített falú gyeprácsot. Ezután töltse fel 75%-ig megfelelő földkeverékkel, szórja rá a fűmagot és töltse fel a maradékot a földkeverékkel, majd tömörítse le. A felesleges földet távolítsa el és öntözze és gondozza rendszeresen.

A füves terület gondozásához mindössze annyit kell tennie, hogy levágja és öntözi azt, mint bármely más gyepnél. Még az is előfordulhat, hogy ritkábban kell öntöznie. Mivel a víz áthatja a felszínt, így a környező növények és fák természetes módon a talajból szívják fel a vizet, ezért kevesebb öntözésre van szükség. Ez természetesen függ attól is, hogy az Ön lakóhelyén milyen gyakran és mennyit esik az eső.

Kreatív megoldások a gyeprács segítségével

Ahogy azt olvashatta, a gyeprács telepítése nem nagy ördöngösség, kis kreativitást igényel, ugyanakkor sokkal hasznosabb és szebb, mint egy beton öntvény. Segítünk egy kicsit abban, hogy mire tudja használni és milyen kreatív megoldások léteznek a házkörül ennek a terméknek a telepítésével.

  • Bejárat - Hozzon létre igazi rusztikus megjelenést fehér kapuval és fehér kerítéssel, hogy a vendégek otthon érezhessék magukat azonnal, ahogyan a bejárat elé érnek. 
  • Kerti udvar útvonal - A hátsó kert helyének kiválasztása csak rajtunk múlik. Akár kívül, akár a hátsó udvarban, építsen egy csodálatos kerti ösvényt, amelyet a saját elképzelése szerint alakít ki. Legyen kreatív, töltse ki a rácsot kaviccsal és tervezzen praktikus, szép útvonalat a vendégeinek.
  • A füves, gyeprácsos utak karbantartása gyakorlatilag elenyésző, ugyanakkor időnként ellenőrzéseket igényel. Végezzen havi ellenőrzéseket a gyepen és a fűben, a telepítést követő néhány hónapban, majd évente egyszer. Ha javításra szorul, csak húzza ki a rács sérült részét, és helyezzen el új darabokat csereként.