Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Esővízgyűjtés és hasznosítás

Esővízgyűjtés és hasznosítás
Minden átlagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3 liter szükséges iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele WC-öblítéshez, kerti öntözéshez és a mosáshoz szükséges. Egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.000 literes tartály fedezi. Magától értetődik, hogy a tetőnek a nagyságát, ill. az épületnek az alapterületét figyelembe kell venni. A GARANTIA-szortiment több szűrési alternatívát kínál, amelyek különböző igényekkel számol.

 – ESŐVÍZGYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS –

A VÁSÁRLÓK ÁLTAL GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Ökológiai alternatíva az ivóvíz helyettesítésére –

 

Minden áltagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3 liter szükséges iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele WC-öblítéshez, kerti öntözéshez és a mosáshoz szükséges. Erre a célra a lágy esővíz különösen alkalmas. Ezen vízszükséglet esővíz felhasználásával történő kiváltásával egy négytagú család évente mintegy 80 -100.000 Ft vízdíjat spórol meg. A GARANTIA esővízgyűjtő tartályok költségei már rövid idő alatt megtérülnek.

1. Milyen nagy tartály szükséges a WC üzemeltetéséhez?

2. Miért válassza Ön a GARANTIA földalatti esővízgyűjtő tartályt?

3. Friss marad az összegyűjtött esővíz?

4. Szükséges esővíz szűrőt használni?

5. Miért szükséges a csillapított befolyás, valamint a túlfolyó szifon?

6. Fehérneműmosás esővízzel?

7. Miért szükséges az úszó segítségével történő vízkivétel?

8. Miért szükséges egy ivóvíz-utántöltő ill. a töltésállapot-jelző?

9. Milyen gyakran kell a tartályt tisztítani?

 

1.Milyen nagy tartály szükséges a WC üzemeltetéséhez?

A tárolótartály nagysága az Önök egyéni igényéhez igazodik. Az esővízgyűjtő tartály nagysága 3 tényezőtől függ:

 • az épületben az üzemeltetés vízszükséglete
 • (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta WC és mosógép használata esetén)
 • az esővíz összegyűjtésére rendelkezésére álló tetőfelület
 • a helyi átlagos csapadékmennyiség

Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembevételével normális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Egészen nagy kertnél szükséges egy kiegészítés.

A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja:

Pl.:

Személyek száma      x    napi vízszükséglet          x    biztonsági tartalék         = 6.000 liter

        4 személy                       75 liter                                        21 nap                  

Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.000 literes tartály fedezi. Magától értetődik, hogy a tetőnek a nagyságát, ill. az épületnek az alapterületét figyelembe kell venni.

 

2.Miért válassza Ön a GARANTIA földalatti esővízgyűjtő tartályt?

A GARANTIA esővízgyűjtő tartállyal Ön szert tesz egy jövőorientált ökológiai megoldásra, amely Önnek az értékes ivóvíz tartós megspórolását teszi lehetővé. A föld alá beépíthető GARANTIA esővízgyűjtő tartályok varrat nélkül, rotációs eljárással – tehát fuga és hegesztési varrat nélkül – magas minőségű műanyagból (100% PE) készülnek és különösen hosszú élettartamúak. A tartályok anyagára a gyártó 15 év garanciát szavatol. A garanciális időn belül a gyártó ingyenes anyagpótlást biztosít

A csekély súly és a hordófogantyús kiépítésnek köszönhetően a GARANTIA Esővízgyűjtő tartályokat 4 személy probléma nélkül tudja vinni és beépíteni. Így az utólagos beépítés is minden nehézség nélkül megoldható. Egy 3000 literes tartály súlya mindössze 150 kg.

3.Friss marad az összegyűjtött esővíz?

A földalatti beépítésnek köszönhetően a víz hűvös marad (max. 11-14 °C), a sötétség miatt nem tudnak algák képződni és ezáltal víz biológiai egyensúlya nem borul fel. A mikroorganizmusok az alacsony hőmérsékleten nem szaporodnak, ill. elpusztulnak. Kémiai adalékok nem szükségesek.

4.Szükséges esővíz szűrőt használni?

Mindenképpen ajánlatos a GARANTIA esővíz-szűrő beépítése. A tartályok tisztítása ezáltal hosszan elkerülhető, a víz tiszta és átlátszó marad. A szűrő kiválasztja a különböző szennyeződéseket (pl. a virágokat, leveleket, gallyakat, mohákat stb.), amelyek az esővízgyűjtő készülék működését akadályoznák, ill. károsítanák.

A GARANTIA-szortiment több szűrési alternatívát kínál, amelyek különböző igényekkel számol. Az alábbi mechanikus szűrők rendszeres karbantartást igényelnek.

 • GARANTIA-Erdfeinfilter (cikkszám: 340002), azaz a GARANTIA Földi finomszűrő nyújtja a legmagasabb vízminőséget, melyet időről időre ki kell tisztítani. (mechanikus tisztítás, a szűrőkosár kiemelésével)

Ideális kerti használat számára, vagy előszűrőként tó- vagy elszivárogtató rendszer használata esetén max. 300 m2 tetőfelülethez.

Finom szűréstechnikája révén (lyukméter 0,35 mm) az esővizet alaposan megtisztítja a szennyeződésektől. További előnyei:

 • nagy kivehető szűrőkosár kiemelhető szerkezettel
 • magasság: 80 cm, rövidíthető 55 cm-ig 12,5 cm-enként.
 • GARANTIA Szűrőfazék (cikkszám: 34003) 100 %-vízkinyerést eredményes, csatlakoztatása DN100-as műanyag csővel.

Alkalmazása: talajszintbe építve a ciszterna elé. (a tartályhoz vezető cső a föld alatt) Előnyös megoldás, ha a vizet csak a kert öntözésére, tő feltöltésére használják vagy elszivárogtatják.

 • Kiváló megoldás a tartályba akasztható SZŰRŐKOSÁR (cikkszám: 202044). Amennyiben partnerünk Cristall vagy Columbus földbe építendő esővízgyűjtő tartályt vásárol, ill. telepít, úgy ennek alkalmazása a leggazdaságosabb. A szűrőkosár finom szűréstechnikával (lyukméret 0,35 mm) rendelkezik, mely tökéletes házi használat számára. Ideális a már meglévő készülékhez történő utólagos beépítés esetén is. Mérete:
 • 57-69 cm között állítható fém kereszttartó
 • A kosár átmérője Æ 41 cm, magassága: 17,5 cm

5.Miért szükséges a csillapított befolyás, valamint a túlfolyó szifon?

Minden esetben szükséges, amikor az összegyűjtött esővizet mosógép és WC üzemeltetésre is felhasználjuk. A csillapított befolyás megakadályozza a tartály aljára lerakodott üledékes réteg felkavarását, amely a tárolt víz a minőségéért felelős. Ezzel lehetővé teszi a finom szennyező-részecskék évek során történő lerakódását a tartály aljára.

A túlfolyó szifon a csatorna csatlakozásnál egy szagelzárást biztosít a csatornához. Egyben biztosítja, hogy az ereszcsatornáról befolyó szennyezett víz, folyamatosan kiáramoljon a túlfolyó nyíláson. (Előtte egy finom szűréstechnikán megy keresztül, a tartályba beépített SUPRA-belső szűrőnek köszönhetően.)

A fentiekben vázoltak miatt fontos, hogy amennyiben partnerünk házi rendszer (mosógép és WC üzemeltetés) mellett dönt, úgy mindenképpen vásároljon a Columbus tartály mellé egy

SUPRA-KIÉPÍTÉSI CSOMAGOT (cikkszám: 202556), melynek részei az alábbiak:

- Öntisztuló SUPRA-szűrő nemesacél szűrőbetéttel, melynek lyukmérete 0,35 mm

- Befolyást csillapító, ülepítő edény

- Túlfolyó szifon, szagelzárás és kisállatvédelmi funkcióval

- Szabványos gyorscsatlakozó karmantyú, mely tökéletes illeszkedést biztosít a DN100-as

  műanyag cső és a SUPRA-szűrő összecsatlakoztatásánál.

 

6.Fehérneműmosás esővízzel?

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy semmi minőségi különbség nincs az esővízzel vagy az ivóvízzel mosott fehérneműk között. A mosógépek esővízzel történő alkalmazása érdekében szükséges egy csillapított befolyás kiépítése egy öntisztuló előszűrő beépítésével, az előző pontban leírtak szerint.

7.Miért szükséges az úszó segítségével történő vízkivétel?

Az esővíz kivételéhez ajánljuk az úszó vízkivétel csatlakozatását. A szívótömlő és a csatlakozók mellett egy finomszűrőből, úszógömbből és egy visszacsapó szelepből áll. Az úszógömb által a víz mindig a legtisztább területből – közvetlenül a víz felszíne alól – kerül ki.

8.Miért szükséges egy ivóvíz-utántöltő ill. a töltésállapot-jelző?

Abból a célból, hogy a csapadékmentes időszakban is elegendő üzemi víz álljon rendelkezésre a WC-öblítés és a mosógép használat számára, szükséges egy ivóvíz-utántöltő alkalmazása. Amennyiben az esővízgyűjtő tartályban túl kevés esővíz van, ez szabályozza az ivóvíz utántöltését a vezetékes hálózatból.

Opcióként választható a GARANTIA az ivóvíz-utántöltő modult (Cikkszám: 202040). Ennél a készüléknél vízhiány esetén automatikusan utántölt az ivóvíz a vezetékes hálózatból. Az utántöltés mennyisége ca. 20 liter. A beszerelésnél ügyelni kell a DIN 1988 szabványra (Műszaki szabvány az ivóvíz beszereléshez)

A GARANTIA-utántöltő rendszer a kompakt építési mód alapján a beszerelési időt lerövidíti.

9.Milyen gyakran kell a tartályt tisztítani?

A készüléket előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyó alkalmazása esetén elegendő 10-15 évenként tisztítani. A tartály alján üledékként lerakódott finom szennyező részecskék a víz minőségét nem csökkentik. Ez a víz minősége számára nagyon fontos. A túl gyakori tisztítás ezt tönkretenné.

A teleszkóp meghosszabbításnál beépített öntisztuló szűrőt évente 1-2-szer ellenőrizni kell. A szivattyút és a nyomást évenként ellenőrizni kell.

 

Legyünk hát tudatosak, kreatívak és vidámak, s Gyűjtsük a vizet szeretettel!