Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Hogyan legyünk tudatos vízhasználók?

Hogyan legyünk tudatos vízhasználók?

A klímaváltozás világszintű probléma, melynek kezelése a közös felelősségünk, hiszen mindannyiunkat érint. Ezen társadalmi felelősségvállalás egyik legfontosabb része pedig a vízvédelem és a tudatos vízfogyasztás. Ön hogyan gazdálkodik a vízzel a mindennapok során?

 

Gondoljon csak bele, hogy mennyi vizet, továbbá pénzt spórolhatna, ha odafigyelne a kézmosásra, a mosogatásra, a mosásra, a tisztálkodásra és a WC-öblítésre felhasznált víz mennyiségére! Cikkünkben elhoztunk néhány hasznos tippet a környezetbarát vízfelhasználáshoz, amelyeket érdemes megfogadni! 

Bár már számos technológiai eszközt fejlesztettek ki a takarékos vízhasználat elősegítésére, a hatást mindenképpen támogatja, ha egyénenként is hozzájárulunk a víztakarékossághoz azáltal, hogy minimalizáljuk a vízfogyasztást és gyűjtjük az esővizet. Napjainkban a vízvédelem egyéni szinten egyre fontosabbá válik. Vízkészleteink évről évre kimerülnek, és mivel nem tudunk mesterséges vizet előállítani, a Föld bolygónkon elérhető forrásoktól függünk. A népesség növekedésének üteme és az életmódunknak megfelelő túlzott vízigény miatt a vízhiány az egész világon érezhető. Ebben az összefüggésben az esővíz összegyűjtése és annak tudatos felhasználása remek alternatíva vízkészleteink megóvása érdekében.

Tippek a tudatos vízhasználathoz

Tekintse meg fali esővízgyűjtő tartályunkat!

Esővízgyűjtéssel a környezetünk és a pénztárcánk megóvásáért

Az esővíz gyűjtése egy roppant egyszerű stratégián alapul. Az eljárás során esővízgyűjtő  rendszerek segítségével összegyűjtik és tárolják az esővizet, amelyet például a tetőről gyűjtenek be. A csapadékos felületekről összegyűjtött csapadékvíz szűrhető, tárolható és többféleképpen hasznosítható a mindennapokban. Az esővíz gyűjtésével nagy mennyiségű, falevéltől és homoktól mentes vizet állíthatunk elő, viszonylag alacsony eljárási és karbantartási költségek mellett.

Az esővízgyűjtő rendszerekbe való befektetés hosszú távon megtérül, hiszen számos tevékenységre, - mint a kerti locsolás, az autómosás, a WC-öblítés vagy a takarítás - hatékonyan felhasználható a megfelelő minőségű csapadékvíz, ezzel pedig a drága vezetékes vizet spórolhatjuk meg. Sokat tehet a környezetéért, ha beszerez egy felszíni vagy földalatti esővízgyűjtő tartályt és megkezdi az esővíz újrahasznosítását.

Környezettudatosság és fenntarthatóság mindenekelőtt

Legtöbbször valójában csak apró lépéseken múlik a környezettudatos magatartás. Ha a mindennapi teendők közé beiktatunk néhány új szokást, igazán nagy eredményeket érhetünk el. A tudatos vízhasználattal megóvhatjuk a legértékesebb erőforrásunkat, az életet adó vizet. A következőkben gyakorlati tippekkel segítjük Önt!

A víz tudatos használata - De hogyan csináljam?

Édesvíz kiváltása esővízzel

A víztakarékosság a víz ésszerű, tudatos felhasználását jelenti. Környezettudatosan cselekedhetünk és az egyéni vízfogyasztásunkat jelentős mértékben csökkenthetjük, ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk. Lássuk, hogy melyek is ezek!

  • Az esővíz szakszerű gyűjtése,

  • Az esővíz felhasználása a kert öntözésére, autómosásra és WC-öblítésre,

  • A csapok szivárgásának ellenőrzése,

  • Alacsony vízhasználatú WC beszerzése, 

  • A kézi mosogatás helyett a mosogatógép használata,

  • Víztakarékosabb mosógép használata,

  • Fürdés helyett a zuhanyzás preferálása, a zuhanyzás idejének csökkentése maximum 5 percre,

  • Kizárólag a teljes adag szennyesek mosása,

  • Víztakarékos zuhanyfej beszerzése.

Ezen szabályok betartásával akár felére is redukálhatjuk a vízfogyasztásunkat, amely hosszú távon a környezetünket és a pénztárcánkat is megkíméli. Legyünk tudatosak és előrelátóak, bánjunk okosan a vízzel!

 

Következő cikkünk:

Locsoljunk okosan!