Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A kert tavaszi gondozása: fontos teendők

A kert tavaszi gondozása: fontos teendők

Hosszabbodnak a nappalok, zöldülnek a fák, és egyre inkább melegszik a hőmérséklet, így érezhetjük, hogy újra itt a tavasz! Az évszakban aktuális kertápolást márciusban, illetve legkésőbb április elején szükséges elkezdeni, annak érdekében, hogy munkánk gyümölcsét nyáron learathassuk.

Cikkünkben összeszedtük, mire fordítson időt kertjében az új évszak beköszöntével. Ismerje meg a tavaszi kertápolás legfontosabb teendőit!

Takarítás, tereprendezés

A kert gondozása tavasszal elképzelhetetlen anélkül, hogy eltakarítanánk a száraz faleveleket és növényi részeket. A bokrok alól a lehullott lombot és száraz növényi részeket egy fúvógép segítségével tudjuk összegyűjteni. A téli időszakra letakart növényekről szedjük le a takarót, és ellenőrizzük, nem száradtak-e ki vagy nem tett-e kárt bennük a téli fagy. Ha sérült résszel találkozunk, egy metszőolló segítségével távolítsuk el.

Komposztálás

A hosszú téli hónapok során a talaj tápanyagtartalma csökken, ezért tavasszal az egyik legfontosabb dolgunk a talaj tápanyag egyensúlyának helyreállítása. Erre célra érdemes belekezdeni a komposztálásba. De vajon miért érheti meg ez a döntés?

A komposztálás nem csupán a pénztárcánknak, hanem a környezetünknek is kedvez. A kertünkben keletkező zöldhulladék újrahasznosításával tápanyagban gazdag humusz keletkezik, mely növényeink számára termékeny táptalajt biztosít. Így mindenképpen megtérülő befektetésről van szó.

Ha szeretnénk igazán környezettudatosak lenni, akkor a levágott vesszőket, gallyakat, ágakat aprítógéppel vágjuk kisebb méretűre, ezt pedig használjuk fel komposztként. A kertben keletkező hulladékok nagy része komposztálható, ugyanakkor például diófa-  és vadgesztenye levelet lehetőleg ne tegyünk bele, mert lassíthatják a bomlási folyamatot.

Növények metszése, pázsit rendezése

A tavasz ideális az évelők és fűszernövények, például a rózsa, levendula vagy rozmaring metszésére. A rózsák metszését áprilisig szükséges befejezni ahhoz, hogy nyáron gyönyörű virágzással örvendeztessenek meg minket. Az ősszel vissza nem vágott sövényeket, cserjéket és virágokat legkésőbb tavaszra formába kell hozni.

Növények metszése, tavaszi kertápolás

Az új évszakban a pázsitot ajánlott lenyírni, annak érdekében, hogy az elegendő levegőhöz, vízhez és tápanyaghoz juthasson. A súrológéppel végzett kezelés a mohát és a gyomokat is eltávolítja, így a fűszálak levegőhöz jutnak, és egészségesen növekedhetnek. Áprilisban vágja le a gyepet körülbelül 4-5 centiméterre, és jól trágyázza meg. Onnantól kezdve körülbelül hetente egyszer szükséges lenyírni.

Virágágyások és magaságyások kialakítása

A virágágyások által gyönyörű színben pompázhat kertünk.  A tökéletes megjelenéshez elengedhetetlen, hogy előre megtervezzük az udvarunk összképét és kiválasszuk, hogy milyen növényeket és milyen formában fogunk ültetni. Amennyiben szeretne egységes összképet alkotni, abban az esetben figyelmébe ajánljuk az Edgar ágyásszegélyt, mellyel elegánsan választhatja szét a virágágyást és a gyepet. A szegély UV-stabil és egyben rugalmas megoldás minden típusú kertben.

Ha növények gondozásáról van szó, akkor nem lehet kihagyni a magaságyásokat, melyek nem csak szépek, de ideálisak mindenki számára, aki esetleg hát- vagy derékfájással küzd. A magaságyások előnye, hogy a növények gondozásához nem szükséges lehajolni és görnyedni, hanem kényelmes magasságban végezhetjük el a szükséges teendőket. Nem csak a kert esztétikumát adják, hanem fontos szerepük van a növények fejlődésében.

Magaságyások segítségével ugyanis ideális feltételeket teremthetünk növényeink egészséges növekedéséhez, mivel tápanyagban gazdag, komposzttal feltöltött talajt biztosíthatunk számukra, valamint az emelt helyzet miatt a magasabb talajhőmérséklet is kedvez a gyorsabb fejlődésnek. Mindenféle növény, gyümölcs, zöldség és fűszernövény ültetéséhez érdemes lehet ezáltal beszerezni egy magaságyást!

Fa hatású magaságyás, tavaszi kertápolás

Fedezze fel fa hatású Ergo magaságyásunkat!

A Suni Kft. kínálatában lévő magaságyások összeállítása rendkívül egyszerű, nem igényel szakértelmet vagy különleges szerszámokat. Választhat többszintes magaságyás rendszert, illetve fa hatású rendszereink is a kertje díszét fogják képezni. Ha pedig szeretné kihozni a maximumot a magaságyásokból, akkor a növekedést elősegítő keretet ajánljuk Önnek, hiszen termékünk az átlátszó anyag által átengedi növényeinek a növekedéshez szükséges napfényt, ezzel együtt pedig óvja az időjárás viszontagságaitól is őket, gyorsabb betakarítást lehetővé téve.

A kerti tó ápolása

A kerti tó  nem csupán a kert hangulatos ékköve, hanem számos állat és növény számára kínál  élőhelyet. Amennyiben már beépítettünk egy tavat a kertünkbe, abban az esetben tavasszal kell  eltávolítanunk róla a védőhálót és az iszapot. Ezen kívül levághatjuk a partnövényeket és újraaktiválhatjuk a vízcsatlakozásokat, velük együtt pedig az élővilágot is. Fordítsunk figyelmet a tisztításra és az algamentesítésre is.

Vízinövény ültetése szintén most lehet aktuális. Kialakításuknál elengedhetetlen, hogy a vízinövények virágföldje ne mosódjon bele a kerti tó vizébe. Webáruházunkban vízinövény ültetéshez számos megfelelő kosarat talál. A rácsos formák engedik vízhez jutni a növényeket, mindemellett megakadályozzák a virágföld kijutását a víz területére. A kosarakba egy zinövény ültető kosárbetét is helyezhető, mely még nagyobb védelmet nyújt a föld vízbe mosódása ellen.

Kültéri bútorok

Elérkezett a tavaszi nagytakarítás! Ideje előszedni a kerti bútorokat,  és alaposan megtisztítani őket. Magasnyomású tisztító  segítségével a kerti bútorok gyorsan tiszták és használatra készek lesznek. Ugyanakkor érdemes lehet egy-egy házi praktikát is bevetni, például szódabikarbónás vízzel is letörölhetjük kültéri bútorainkat. Miután felvittük egy szivaccsal, öblítsük le a folyadékot. Hatékony módszer lehet a makacsabb foltok ellen is!

Ön hogy áll a tavaszra való felkészüléssel kertjében? Fogadja meg tanácsainkat, és várja felkészülten az új évszakot!

Következő cikkünk: 

Lágy esővíz és kemény csapvíz - mit érdemes tudni róluk?