Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Kerti tó karbantartása

Kerti tó karbantartása

Egy megfelelően kialakított tó igazán különleges hangulatot varázsolhat kertünknek. Viszont ahhoz, hogy megőrizzük szépségét, nagy figyelmet kell fordítanunk tisztán tartására. Olvasson tovább, és ismerje meg a kerti tó karbantartás részeit!

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb feladatokat és eszközöket, amelyek segítségére lehetnek kerti tavának gondozásában. Ezeket a tanácsokat megfogadva sokkal hatékonyabb lesz a kerti tó tisztítása és tisztán tartása házilag!

Kerti tó karbantartása

A kerti tó karbantartás részei

Vízkészlet utánpótlása

Van néhány tevékenység, melyet naponta, illetve hetente érdemes elvégezni. Ezek közé tartozik a vízkészlet utánpótlása, mely a kerti tó karbantartás egyik legfontosabb lépése. A tavunk vízkészlete elsősorban a párolgás és a növények vízfelhasználása miatt sokat csökkenhet, ezért is lényeges, hogy időt szakítsunk erre a tevékenységre.

Nagyobb tavak esetén általában olyan vízszintmérőt szoktak elhelyezni, mely folyamatosan figyel a vízveszteségre, és ha egy bizonyos szint alá csökken a vízszint, akkor az eszköz automatikusan gondoskodik az utánpótlásról. Amennyiben kisebb tóról van szó, abban az esetben inkább javasolt egy általánosabb vízszintmérő, szükség esetén pedig a vízhiányt egy tömlővel pótolhatjuk.

Vízminőség ellenőrzése és algamentesítés

Ezen kívül, időnként ajánlott ellenőrizni a vízminőséget is. Fontos a tó vizének kémhatása. A pH-érték, amennyiben 7,0 fölé kerül, jelzi, hogy lúgossá vált a kémhatás. Ez az állapot a magas oxigén- és szerves anyag tartalom mellett igencsak kedvez az algák megjelenésének. A tömeges elszaporodás esetén az algák kiszoríthatják a többi élőlényt, és bezöldíthetik a vizet.

Az algák szaporodásának számos egyéb oka is lehet: a sok hal, az ürülék, vagy a felesleges táp is algásodást eredményezhet, de megjelenhetnek a tóba bekerülő esővíz miatt is. Emellett a vízinövények ültetéséhez használt humusz mennyisége is előidézheti a problémát. 

Fontos! Az algamentesítés során figyelni kell arra, hogy ne pusztítsuk ki teljesen az algákat, hiszen jó hatásuk is van - oxigént termelnek a víz alatti növények számára, valamint eltávolítják a felesleges tápanyagot. Az algamentesítés eszközeiről a következő részben olvashat.

Vízfelszín tisztítása

Az esztétikus látványhoz emellett fontos, hogy naponta eltávolítsuk a vízfelszínen lévő faleveleket, növényi maradványokat.  Továbbá a vízfelszínen lévő békalencse, fonalas algák és hínár fajok is okozhatnak problémákat a tavunkban. Lehalászással, valamint növényevő halak telepítésével tudjuk mérsékelni jelenlétüket.

Víziállatok etetése

A víziállatok megfelelő etetése szintén lényeges. Törekedjünk arra, hogy annyi eleséget adagoljunk a vízbe, amennyit rögtön meg tudnak enni, mivel a szerves anyagok felhalmozódása az algák elszaporodásával járhat.

Kerti tó tisztítása házilag - ezeket érdemes beszerezni!

Algamentesítő UV-C szűrő

Algamentesítő UV-C szűrő készülékünk hatékony megoldást nyújt a zöld alga megsemmisítésére, hiszen az általa kibocsátott UV-fény elpusztítja a káros organizmusokat. A berendezést a tökéletes működés érdekében vízszűrővel kell összekapcsolni, amely felfogja az elhalt sejteket, ezáltal biztosítja, hogy tiszta víz kerüljön a tóba.

Algamentesítő UV-C szűrő

Ismerje meg egyszerűen beépíthető algamentesítő UV-C szűrőnket, és védekezzen hatékonyan a zöld algák ellen!

Algamentesítő granulátum

Egy további eszközként választhatunk algamentesítő granulátumot is. A kínálatunkban megtalálható természetes algamentesítő granulátum kizárólag olyan biológiai összetevőkből áll, mint az élő organizmusok, enzimek, és nyomelemek. Termékünk hatásosan megvédi a víz alatti területet,  elpusztítja a kifejlődött algákat, és természetes mikroorganizmusai segítségével lebontja azokat. Használata egyszerű, egyenletesen kell a tóba szórni, hatását pedig lesüllyedéskor fejti ki. Alkalmazásakor ne felejtsük el kikapcsolni az UV-C fénnyel ellátott csírátlanító készüléket.

Lapát

Ez az egyszerű kellék elengedhetetlen a kerti tó tisztán tartásához. A lapát beszerzése megkönnyíti a tó alján leülepedett szennyeződések eltávolítását, a hozzá tartozó hosszú nyél pedig még egyszerűbbé teszi a munkát.

Kerti tó tisztító háló

Ahogy említettük, a kerti tó karbantartási rutinjához hozzátartozik a levelek, algák, és más szennyeződések eltávolítása, valamint a tó vizének tisztán tartása. A lapáthoz hasonlóan így a kerti tó tisztító háló is nélkülözhetetlen eszköz. Használata lehetővé teszi a tó belső részeiben úszkáló szennyeződések, falevelek kiszedését, bambusz nyéllel készült kialakítása pedig természetközeli megjelenést kölcsönöz a terméknek.

Haletető gyűrű

A haletető gyűrű minden kerti haltartó számára hasznos kellék. Segítségével elkerülhető a túletetés, amely negatívan befolyásolja a víz minőségét, valamint hozzájárul az algák szaporodásához. Mindemellett a termék szabályozza, hogy az eledel a gyűrű belsejében maradjon és ne ússzon szabadon.

Vízinövények gondozása

A kerti tó és part menti terület otthont biztosít számos élőlény számára. Különböző kerti tavaknál, mérettől függően a vízinövények ápolása is előtérbe kerül. Ha szeretnénk, hogy kerti tavunk teljes pompában tündököljön, akkor érdemes időt fordítani a vízinövények ültetésére és gondozására is.

 

Akármilyen kerti tava is legyen, egy biztos: minden kerti tó igényli a heti törődést és a különféle szezonális munkálatokat is - mint például a téliesítést, vagy a tavaszi feltöltést, tisztítást.

Nézzen körül webshopunkban, kínálatunkban ugyanis számos eszközt megtalál, amelyre szüksége lehet a kerti tó ápolásához és karbantartásához!

Következő cikkünk: 

Gyönyörű kerti kutak - így alakítsuk ki a kertünkben!

Tartalomhoz tartozó címkék: algamentesítő algaölő kertitó