Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért fontos a környezettudatos vízfelhasználás?

Miért fontos a környezettudatos vízfelhasználás?
A víz létünk alapvető eleme, valamint gazdaságunk számára is elengedhetetlen komponens. Mivel ez a fajta erőforrás a közjavak egyike és csak korlátozottan áll rendelkezésre, egyértelmű, hogy védelemre szorul. A Föld vízkészletének csökkenése globális szintű probléma, melynek megoldása közös, társadalmi érdekünk.

Ebből kifolyólag a felelős vízfelhasználásra nem csak a víziközmű-szolgáltatóknak, hanem nekünk, magánszemélyeknek is figyelnünk kell. Mutatjuk, mit is tehetünk a környezettudatos vízgazdálkodás érdekében!

Kültéri víznyelő

Ismerje meg kültéri víznyelőnket!

Otthoni teendők

A környezettudatosság és a víz védelme érdekében fontos figyelnünk a mindennapi teendőinkre, szokásainkra. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy mosogatás és fogmosás közben nem folyatjuk a vizet. A költséghatékonyság érdekében érdemes befektetnünk egy víztakarékos mosogató- és mosógépbe, valamint célszerű fürdés helyett a zuhanyzást választanunk. Okos ötlet továbbá, ha a melegvíz csap megnyitásakor kifolyó hideg vizet nem hagyjuk kárba veszni, hanem egy edénybe gyűjtjük, később pedig felhasználjuk öntözéshez vagy felmosáshoz.


A tudatos vízhasználat érdekében a mosásra is érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk: ne indítsuk be a mosógépet, csak abban az esetben, ha teljesen meg tudjuk tölteni ruhákkal. Mindemellett használjunk mosódiót vagy mosógolyót, hiszen így kevesebb mosószerre lesz szükségünk. Amennyiben tehetjük, otthonunk felújításánál részesítsük előnyben a víztakarékos eszközöket: például  a csapok, csapbetétek, zuhanyfejek vagy WC tartály esetén. Ezen eszközök mellett szól még, hogy a víztakarékosság mellett a pénzzel való spórolás terén is komoly eredményeket érhetünk el a beszerelésükkel.  

Víztakarékosság a kertben

Tiszta vízre nem csak lakásunkban, hanem a kertünkben is hatalmas szükség van, és sokan nem is gondolnák, hogy egyszerű módszerekkel a környezet kímélése mellett jelentős mennyiségű pénzösszeget is megtakaríthatunk.

Víztakarékosság esővízgyűjtéssel


A víztakarékosság érdekében nagyszerű megoldás az esővízgyűjtés. Az esővízgyűjtő tartályok segítségével ugyanis a lezúduló csapadék nem vész el, hanem később felhasználásra kerül. Nem kétséges, hogy növényeink számára sokkal kedvezőbb a lágy esővízzel való öntözés, mint a kemény csapvíz, így hozzájárulhatunk gyors és egészséges növekedésükhöz. Mindemellett az eszköz segítségével megakadályozhatjuk, hogy a víz az épületek alá folyva károkat okozzon, és a talajt is megóvhatjuk.

Kínálatunkban földalatti és felszíni esővízgyűjtő tartályok sokasága megtalálható, különböző méretekben és színekben, a legjobb minőségben. Dekoratív tartályaink különleges megjelenésüknek köszönhetően a praktikusság mellett a kertje díszét képezhetik. A víztakarékosság megvalósításához és az esetleges csapadék okozta károk megelőzéséhez minden kerttulajdonosnak szüksége lesz egy megoldásra, amely lehetővé teszi a víz megfelelő elfolyását. A kültéri folyókák és víznyelők segítségével biztosan nem lesz gondja az esővel! A víznyelők bármilyen méretű ereszcsatorna vagy kerti út alá beépíthetőek, a kültéri folyókák segítségével pedig megoldott a talajra lezúduló esővíz elvezetése.

További tippek

Bár az esővíz gyűjtése remek lépés egy víztakarékos kert kialakításához, ez nem minden, főleg, ha nagy a kertünk területe. A vízfelhasználás csökkentése érdekében a tavasz közeledtével célszerű kertünkbe szárazságtűrő növényeket ültetnünk, hiszen ezek nem igényelnek sok öntözést. 

Gondoljunk a nyári hónapokra is: amennyiben növényeink láthatóan nem bírják a forróságot, tervezzünk számukra árnyékolót! Egy kisebb méretű fa, vagy egy jó helyre épített pergola hatásosan meg tudja védeni őket az égető napsugaraktól. A talaj komposztálásával javíthatjuk minőségét, amely jobb vízmegtartó képességet eredményez. Sokan nem is gondolnák, hogy nyáron célszerű az öntözést a hűvösebb napszakokra betervezni: a kora reggeli és esti órákban ugyanis a kedvezőbb hőmérsékletnek köszönhetően sokkal kevesebb víz párolog el, mint a nappali forróságban. Mindemellett nagyobb kaspók, cserepek beszerzésével is tudunk vizet spórolni: méretükből kifolyólag a bennük lévő föld lassabban szárad ki, így az elültetett növények kevesebb öntözést igényelnek.

Nézzen körül weboldalunkon, hiszen nálunk minden eszközt megtalál, amelyre szüksége lehet a víztakarékos otthon és kert kialakításához, legyen szó a tavaszi-nyári, vagy esetleg az őszi-kora téli időszakról! Esővíz szikkasztó, ereszcsatorna szűrő, vagy esőlopó, nálunk mindig a legjobb minőséget kapja!

 

Következő cikkünk:

Mit jelent az esővíz szikkasztás?