Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért hasznos az esővíz?

Miért hasznos az esővíz?
Az esővíz minden élőlény számára rendkívül fontos. Napjainkban, amikor a globális felmelegedés egyre nagyobb méreteket ölt, elengedhetetlen, hogy minden vízcseppet próbáljunk megőrizni. A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban jelentkeznek az aszályos időszakok, ezáltal a talajvíz szintje különösen alacsonnyá válik. Ebből kifolyólag sokat számítanak a vízkészletek megőrzésére tett kísérletek. Minél kiterjedtebb a esővíz hasznosítása, annál nagyobb az erőforrás-megtakarítás.

Miért érdemes befektetni az esővízgyűjtő rendszerbe?

Esővíz hasznossága

Az esővízgyűjtő rendszer telepítése mellett számos érv szól: nem csak környezetünk védelme miatt kulcsfontosságú, de mivel az esővíz ingyen van, jelentős pénzösszegeket is megspórolhatunk vele - a vízdíjakból kiindulva, már 4-7 év után megtérülhet az esővízgyűjtés bevezetése. Ennek oka, hogy az esővízgyűjtők segítségével részben kiválthatjuk a vezetékes víz használatát a háztartásunkban és a kertünkben egyaránt, mely a hó végi vízszámlán is meg fog látszani! Gondolta volna, hogy a vezetékes vízfogyasztás mértékét akár a felére csökkenthetjük, ha újrahasznosítjuk az esővizet?

Hasznos tudnivaló emellett, hogy az esővízgyűjtő alkalmazásával megakadályozhatjuk, hogy a hirtelen lezúduló felesleges víz az épületek alá folyva károkat okozzon, a felgyülemlett víz így nem fogja tönkretenni a talajt. 

Egyéb érvek az esővízgyűjtés mellett

Az esővíz gyűjtésének, újrahasznosítás céljából történő tárolásának további előnye, hogy nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy kút víz. Az esővízzel történő öntözést a növények egészséges növekedéssel hálálják meg, míg a talaj minősége sem fog romlani.

Az esővíz gyűjtése és hasznosítása gazdaságos, környezetbarát és egyszerű. A legtöbb esetben alkalmi használatra is lehet esővizet igénybe venni: a kert öntözésére, a járda vagy terasz tisztítására, vagy éppen autómosásra.

Esővízgyűjtő tartály

Ismerje meg kerek, 210 literes esővízgyűjtő tartályunkat!

Alapvetően kétféle típust különböztetünk meg a gyűjtés és hasznosítás során: léteznek felszíni és földalatti esővízgyűjtő tartályok.  A megfelelő tartály kiválasztása nagymértékben függ az anyagi ráfordítástól, az esővíz felhasználásának céljától, valamint a rendelkezésre álló helytől.

Fontos információk, ha felszíni tartályt szerezne be

Mivel a felszíni esővízgyűjtő tartályok beszerzése nem igényel nagy anyagi ráfordítást, összeszerelésük pedig rendkívül egyszerű, a megoldás nagy népszerűségnek örvend a kerttulajdonosok körében. A tartályt az ereszcsatorna ejtőcsövéhez közel szükséges elhelyeznünk, és egy esővízszűrővel érdemes ellátnunk, így biztosítva az összegyűjtött víz tisztaságát. Kínálatunkban egyszerű tartályok széles választéka található meg különböző méretben és formában. 

Bár az esővízgyűjtő hallatán nagy valószínűséggel mindenki egy zöld tartályra asszociál, a Suni Kft. más alternatívát is ajánl. Az általunk forgalmazott dekoratív tartályok ugyanis mindamellett, hogy tökéletesen látják el az esővízgyűjtés funkcióját, a kertünk díszei is lehetnek. Az esővízgyűjtő hordók remek kellékként szolgálhatnak a vintage stílusú kerteknek, pincészeteknek, és borászatoknak, valamint a duplafunkciós tartályok sem okoznak csalódást: segítségükkel ugyanis egyszerre látható el az esővízgyűjtés és a virágültetés feladata. 

A földalatti tartályok beszerzésének szempontjai

A földalatti esővízgyűjtő tartályok már az esővízgyűjtés komolyabb szintjét jelentik, hiszen alkalmazásukkal akár egy egész háztartás vízfelhasználása fedezhető. A rendszer kiépítése magasabb anyagi ráfordítással és energiabefektetéssel jár, de ez a beruházás megtérül, ugyanis a vízszámlán  hamar látványos lesz a változás.

Ezen tartályoknál már egy beakasztható szűrőkosár segítségével el lehet érni, hogy a tartályba tiszta, szűrt víz kerüljön. Tekintve, hogy a tartály a földbe építve helyezkedik el, nagy mérete ellenére nem foglal el helyet a kertben. Webshopunkban földalatti esővízgyűjtő tartályok széles választékát találhatja meg, különböző méretekben. Termékeink kiváló minőségű UV-stabil műanyagból készültek, mely remekül képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, ezzel biztosítva a hosszú távú használatot. Mivel a tartályok zárt és beépített fedéllel rendelkeznek, alkalmazásuk maximálisan biztonságos. Ezáltal kisgyermekes családok számára is megfelelő megoldást nyújtanak a tudatos vízfelhasználásra.

 

Következő cikkünk: 

Ön mennyi vizet fogyaszt?