Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

Mit tegyünk a gyomok ellen?

Mit tegyünk a gyomok ellen?

Bizonyára minden kerttulajdonos számára ismerős, és rendkívül zavaró a gyomok problémája. Lehetünk kezdők vagy profik a kertgondozásban, a gyomnövények megjelenésével a kert karbantartása során minden esetben szembe kell néznünk. Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, melyek segítségével hatékonyan és hosszú távon inthet búcsút a nem kívánt növényeknek!

Sokan különféle gyomirtókkal rontanak neki az érintett területeknek, míg mások a természetes, vegyszermentes megoldásokra esküsznek kerti gyom ellen. Vajon melyik megoldás válik be garantáltan?

A kerti gyomok ellenségei, a gyomirtók

A vegyszeres készítmények hatásosnak bizonyulnak, használatuk viszont nem a legbiztonságosabb gyom ellen. A bennük rejlő káros anyagokkal ugyanis akaratlanul is elpusztíthatjuk szeretett növényeinket, sőt, olyan háztartásokban ahol gyerekek vagy kisállatok is élnek, főleg nem ajánlott az alkalmazásuk.

Újságok használata

Az újságpapír használata a gyomok ellen egy olyan házi praktika, mely sokaknak meg sem fordul a fejében, pedig egészen hatásos lehet. Mindössze annyit kell tennünk, hogy az összegyűjtött újságokat benedvesítjük, majd letakarjuk velük az érintett területeket. Mivel ennek segítségével megvonjuk a gyomoktól a létezésükhöz szükséges napfényt és oxigént, elpusztíthatjuk őket. Ennek a megoldásnak egy továbbfejlesztett, speciális változata, amely a probléma megelőzésére irányul: az erre készült talajszövet beszerzése.

Szalma és ecet

A szalma elhelyezése mindamellett, hogy elfedi a földfelszínt és ezzel megakadályozza a gyomnövények felbukkanását, bomlásával értékes tápanyagot kínál a talajnak. Alkalmazásával a nem kívánt növények megszüntetésén kívül akár több termést is elérhetünk.

Amennyiben már megjelentek a gyomok, érdemes almaecettel próbálkozni a megszüntetésükre. A folyadékot öntsük egy szórófejes permetezőbe, majd locsoljuk le vele a dudvákat: egy kevés fújás elegendő lesz a gyomok ellen.

Szódabikarbóna és forró víz 

A szódabikarbóna, mint házi praktika járdák és nagyobb betonozott, térkövezett felületek esetén jelenthet megoldást a gyomok ellen. Az anyagot még az első növények megjelenése előtt szórjuk a repedések közé, ezzel megelőzve a gyomok kinövését. Amennyiben már megjelentek a nem kívánt gazok, akkor is érdemes szódabikarbónát alkalmaznunk, hiszen segítségével elgyengíthetjük a gyomokat, ezzel elősegítve a gyorsabb kipusztulást.

Bár a forró vízzel való leöntés egy igazán egyszerű és hatásos praktika a gyomok ellen, alkalmazásakor muszáj elővigyázatosnak lennünk. A forró víz a szépséges növényeinkben, virágainkban is kárt tehet, ezért fontos, hogy ne alkalmazzuk olyan területeken, ahol a gyomok közel nőnek hozzájuk. Mivel a forró víz kárt tesz a növények sejtszerkezetében, rövid időn belül képes elpusztítani a gyomokat.

A geotextília szerepe

Ha szeretnénk megelőzni a gyomok megjelenését, akkor érdemes geotextíliában gondolkodnunk. Alkalmazásával ugyanis megállíthatjuk, hogy gyomok növekedjenek a talajban, mivel a szövet a napfényt és az oxigént egyaránt elzárja. Mindemellett a termék sokszínű felhasználásának köszönhetően minden kerttulajdonosnak hasznára fog válni. Egyfajta talajtakaróként funkcionál fenyőmulcs vagy murva alá,  használatával a fenyőmulcs talajjal való érintkezésének híján kevésbé komposztálódik, ezáltal tartósabb lesz. További előny, hogy a takaró növeli a talaj vízmegtartó képességét, ezzel lehetővé téve a növények egészséges növekedését, szárazság esetén is. Az anyag kerti tavak szigeteléséhez is ajánlott.

Kínálatunkban választhat geotextília tekercset vagy csomagot is. Tekercs esetén a kisebb sűrűségű anyagok a talaj takarására hasznosak, valamint a gyomok elleni védelemben segítenek. Ugyanakkor a geotextília csomagjaink kisebb otthonokhoz, kertekhez és kisebb szikkasztó rendszerekhez alkalmasak, mivel kisebb helyigény esetén nem kell vásárlóinknak tekercsben megrendelni az anyagot.

Getextília tekercs kerti gyomok ellen

Ismerje meg geotextília tekercsünket!

Megfelelő kialakításának köszönhetően a Suni Kft. kínálatában lévő geotextília tartós, anyaga nem bomlik, valamint vízáteresztő tulajdonsággal rendelkezik. Tekercs formában választva megvásárolható négyzetméterenként, illetve csomagban is elérhető többféle méretben.

Kerti kesztyűre, permetezőre, vagy akár virágkaspóra lenne szüksége? További kerti munkálatok elvégzéséhez érdemes átböngészni weboldalunkat, hiszen számos kiegészítőt és kertápoláshoz szükséges eszközt talál nálunk!

Következő cikkünk: 

Kertépítés lépései: hogyan kezdjen neki? 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertápolás otthon és kert