Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Profi vízelvezetés különféle víznyelőkkel

Profi vízelvezetés különféle víznyelőkkel

A nem megfelelő vízelvezetés nagy összegű károkat okozhat otthonunkban. A csapadékvíz professzionális elvezetése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az esővíz a lehető legjobb helyre kerüljön és a legoptimálisabban felhasználható legyen. Mind a felszínen, mind a föld alatt érdemes a vízelvezetést gondosan megtervezni, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük. A különféle víznyelők, kültéri folyókák és egyéb vízszabályozó rendszerek kiváló eszközök erre. Bemutatjuk, hogyan jön képbe és miért fontos a víznyelő a vízelvezetés terén!

Kerti víznyelő, a vízelvezetés fontos kiegészítője

A minőségi víznyelő szerepe a vízelvezetés során abban mutatkozik meg a leginkább, hogy a burkolt felületre eső csapadékvíz csatornába való elvezetését segíti. Erre a célra léteznek felnyitható lépésálló műanyag rácsos fedlapok, de rendelkezésre állnak horganyzott, fém és öntöttvas víznyelőrácsok is. Utóbbi típusok a személygépjármű vagy teherforgalom által terhelt területekhez alkalmasak.

Műanyag ráccsal ellátott kültéri víznyelő

Ismerje meg a műanyag ráccsal ellátott kültéri víznyelőt!

 

Érdemes tudni: Nagy járműforgalomnak kitett területekhez érdemes csapadékvíz olajleválasztó berendezést is beszerezni, mely a víznyelőkbe helyezve megköti a csapadékvízbe került olajat, szénhidrogéneket és a víztől elkülönülő egyéb szerves folyadékokat. Az eszköz segítségével megakadályozható, hogy a csapadékvízzel együtt bemosódjanak a csatornahálózatba a gépjárműből kifolyó olajok, szennyeződések, illetve szénhidrogén származékok.

Egyéb tipp: A kültéri folyókák használata szintén lényeges az esővíz elvezetése szempontjából, hiszen ezek az eszközök segítenek a leérkező csapadékot egységesen eloszlatni a kertben.

Miért foglalkozzunk a vízelvezetéssel kertünkben?

A csapadék megfelelő összegyűjtésével, elvezetésével és tárolásával Ön is tehet a környezete és Földünk egyik legértékesebb kincse, a víz megóvásáért!

Egyrészt, a megfelelő vízelvezetéssel megkíméljük a talaj szerkezetét, így a kertben fellelhető növényeket is. Másrészt, a víz megfelelő elvezetése hozzásegít minket, hogy a lehető legoptimálisabban használjuk fel azt. Akkor tesszük a legjobbat, hogyha a különböző esővízgyűjtő berendezések és vízszabályozó eszközök segítségével egy alternatív vízforrást is kialakítunk a háztartásunkban, az esővíz legjobb hasznosítása érdekében.

A rendszer kiépítésével összességében szabályozhatjuk kertünk nedvességét, hiszen a heves esőzésekkor könnyedén összegyűjthető és elvezethető a csapadék az egyenletes öntözés érdekében. Tartós szárazság fennállásakor pedig egyszerűen felhasználható a tartályból az elraktározott esővíz.

Hogy miért fontos ez?

Az élet fenntartásához nélkülözhetetlen az édesvíz. A Föld ivóvízkészlete véges, és a tendenciák azt mutatják, hogy ez az értékes erőforrás egyre csökken, míg a népesség folyamatosan nő. A Föld felületének kétharmadát víz alkotja, de sok helyen már ma is kevés az ott élők számára.

A víz ennek fényében egyre értékesebbé válik, egyre nehezebb tisztán tartani és a háztartásokba bevezetni. A probléma ellen mindenki tehet! Az alternatív vízrendszerek kialakítása otthonában is lehetséges a különböző esővízgyűjtő berendezések beszerzésével. Átlagosan a csapadékvíz gyűjtésével, megfelelő elvezetésével és optimális felhasználásával a vezetékes víz nagy része megspórolható!

Érdekelné, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a kerti esővíz elvezetésre? Az esővíz elvezetés szabályairól korábbi cikkünkben olvashat többet!

A víznyelők és kültéri folyókák professzionális használata

Az esővíz összegyűjtésében és elvezetésében a kültéri víznyelők és a folyókák hatékonyan segítenek. Szerencsére ezek az eszközök mindenféle igényt kielégítve, sokféle formában és méretben elérhetőek.

A Suni Kft. kínálatában különféle víznyelők és kültéri folyókák széles választéka lelhető fel. A víznyelők között találhatóak különböző szögletes, úgynevezett Monolit víznyelő aknák, illetve vízszintes elfolyású, eresz bekötéssel, szűrőkosárral és ráccsal ellátott elfolyók is. Ezeknek a víznyelőknek a kialakítása lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű ereszcsatorna, vagy akár kerti kút alá beépíthetőek legyenek. Az említett Monolit aknák külön ülepítő résszel is rendelkeznek, a ki- és befolyást pedig általános, 100-as PVC csővel lehet megoldani.

A széles kínálatnak köszönhetően azt is kiválaszthatja, hogy az alacsony vagy a normális magasságú kültéri folyókák illenek jobban a kertjébe!

Kültéri lapos folyóka

Tekintse meg a horganyzott ráccsal ellátott kültéri lapos folyókát!

 

Fedezze fel Ön is az esővíz megfelelő felhasználásának módszereit, amelyhez a Suni Kft. webáruházban minden eszköz a rendelkezésére áll! Szerezze be a legminőségibb kültéri víznyelőket és folyókákat, PVC csöveket és idomokat, valamint esővízgyűjtő tartályokat az optimális vízelvezetés és vízfelhasználás érdekében!

Következő cikkünk: 

Esővíz szűrés tudnivalók: a földbe vagy tartályba építsük?

Tartalomhoz tartozó címkék: esővízgyűjtés víznyelő