A tüskés, tövises növények gondozása
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekintse meg a legújabb termékeinket!

A tüskés, tövises növények gondozása

A tüskés, tövises növények gondozása

Bár a kerti munkálatok alapvetően nem igényelnek védőfelszerelést, a kertben is előfordulhatnak kisebb balesetek, amelyeket érdemes megelőzni. Az olyan tüskés, tövises növények, mint a rózsa, a tűztövis és az akác nem csak a betolakódokat tartják távol kertünktől, hanem egyben elbűvölő látványt is kölcsönöznek kertünknek. A tövises növények gondozása során azonban érdemes figyelmet fordítanunk kezünk védelmére, a sérülések elkerülése érdekében. Mutatjuk, hogyan!

 

Hogyan gondozzuk a tüskés, tövises növényeket?

A többi növényhez hasonlóan a tüskés, tövises növények gondozása is típustól függően változik. 

Rózsa

A csodaszép növény színpompás virágaival varázslatos hangulatot teremthet a kertnek. Egészséges növekedése és virágzása érdekében fontos betartanunk a bőséges öntözést, és az évente kétszeri trágyázást. Érdemes a nyári időszakban eltávolítanunk az elnyílt virágokat, ezzel teret biztosítva az új rügyek fejlődésének. Fontos, hogy a növényt olyan helyre ültessük, ahol biztosított a napi 4-5 órás napsütés. Ne ültessük őket közvetlenül fal tövébe, hiszen ezen növények az árnyékot rosszul viselik. 

Rózsa

Rózsák esetében elkerülhetetlen feladat az állandó metszés, valamint a túlnövés megakadályozása is. A szépséges virágnak több fajtája van: az angol rózsa hatalmas, pompás virágáról ismerhető fel, és tökéletesen ültethető virágágyásba. A törzses rózsák eleganciájukkal és egyedi formájukkal a kiskert központi látványosságát képezhetik. Bokorrózsák ültetésével is látványos hatást érhetünk el. Ezen fajta esetében használjunk támasztékot, melyhez a növényt oldalirányban rögzítsük.

Akác

A fehér és lila akác egyaránt gyönyörű növények, amelyek látványukkal és illatukkal beragyogják a kertet. Gondozásának alapvető feltétele a közepesen trágyázott, termékeny talaj. Bőséges öntözésre abban az esetben van szükség, ha a hajtások kicsíráznak. Ellenkező esetben a sok vízzel az érett fa elhalványulását, a zöld szín elvesztését érhetjük el. Az akác szereti a napsugarakat és a meleget, így bátran ültethetjük napfényes helyre. Az esztétikum mellett virágai igazán hasznosak: gyakran alkalmazzák őket a test gyógyulásához és az immunrendszer erősítéséhez.

Akác

Tűztövis

A tűztövis magas népszerűségnek örvend a kerttulajdonosok körében, melynek oka, hogy termése egész évben pompás díszként szolgál. Egy másik mellette szóló érv, hogy a növény nem igényel gyakori törődést, sőt az évenkénti metszés egyszerűen megoldható, nem igényel szakértelmet. A telepítés előtt rendkívül fontos figyelembe venni, hogy a tűztövis termése mérgező! Annak ellenére, hogy a bogyók a madarak számára nem jelentenek veszélyt, így  gyakran csipegetik, fogyasztásuk viszont az emberre ártalmas.

Tűztövis

Egy hasznos kiegészítő

A hatékony kertészkedés eszközeiről és módszereiről már szó esett korábban, ebből most a kerti kesztyűt emelnénk ki elsősorban.  A kesztyű ugyanis nélkülözhetetlen kiegészítője az olyan kisebb kerti munkálatoknak, mint a gazolás, az ültetés, és a metszés. Segítségével elkerülhetjük a sérüléseket. Amennyiben vegyi anyaggal, vagy növényvédő szerekkel dolgozunk a kertben, célszerű mártott kesztyűt választanunk: ezen darabok nitril, vagy latex bevonata ugyanis távol tartja bőrünktől a veszélyes anyagokat.

Tüskés, tövises növények gondozása során ajánlott a bőrkesztyű viselése, mely erős anyagának köszönhetően nem szakad el, és megfelelő védelmet biztosít. Az általános kerti tennivalók elvégzésére ugyanakkor megfelelőnek bizonyulnak a szövetből készült kesztyűk. Ezen darabok jó szellőzést biztosítanak, elkerülve kezünk beizzadását. Nézzen körül kínálatunkban, ahol gyermek kesztyűk széles választéka is megtalálható, melyek elengedhetetlen kellékei a családi kertészkedéseknek.

Kerti kesztyű

Ismerje meg kerti kesztyűnket!

Egyéb kerti kiegészítőkre lenne szüksége? Növény kötöződrót, rögzítőgyűrű, vagy bambuszrács, nálunk megtalálja az igényeinek megfelelő eszközöket a kertápolás különféle teendőihez!

Következő cikkünk: 

A profi és szakszerű permetezés lépései

Tartalomhoz tartozó címkék: kert szépítés kertápolás