Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A téliesítés teendői

A téliesítés teendői

Ahhoz, hogy tavasszal gyönyörű színekben pompázzon kertünk, és sok szép termést tudjunk betakarítani, időben fel kell készítenünk a terepet a hideg szezonra. Fontos megemlíteni, hogy a kertápolás télen jóval körülményesebb, mint az azt megelőző enyhébb, őszi időszakokban. Ugyanakkor amíg nem esett le az első hó, addig még viszonylag egyszerűbb dolgunk van elvégezni a kert téliesítése során felmerülő feladatokat. 

 

Ha eddig nem fordítottunk elegendő figyelmet erre, akkor decemberben az ünnepek előtt még sürgősen pótoljunk be néhány fontos teendőt. Vegyük szemügyre tehát, hogy mi az, amit nem érdemes kihagyni!

A téliesítés teendői

A téliesítést szolgáló kertápolás első lépése a rendrakás!

Mi mással is kezdhetnénk a kert előkészítését, mint a lehullott levelek, gallyak, termések és egyéb maradványok eltakarításával? Ez a lépés nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem a kártevők miatt is, melyek gyakran a földön hagyott levelekben és bomló anyagokban keresik a téli menedéket.

A takarítás része legyen a gyomok eltávolítása is, mivel minél tovább maradnak a földben, annál több magot szórnak el, jóval több munkát jelentve számunkra a tavaszi időszakban. Továbbá lényeges kiemelni, hogy a szerves anyagokat érdemes elhelyezni a komposztban, ezáltal két legyet üthetünk egy csapásra!

A komposztálás rendkívül környezettudatos szokás, mellyel számos összegyűjtött anyag újrahasznosítható a kertünkben. A Suni Kft. kínálatában a legpraktikusabb komposztálókat fedezheti fel, amelyekkel gyerekjáték lesz a tudatos kertápolás! 

Ne feledkezzünk meg a fák és cserjék metszéséről sem!

Miután a levelek lehullottak és megmaradtak a kopasz ágak, jöhet a metszés! Ez az időszak még kiváló arra, hogy megszabadítsuk a fákat, cserjéket a felesleges ágaiktól, hiszen ezáltal a növény visszaszívja nedveit a gyökerébe és nem hal el. Emellett a metszés fokozza a fa termelékenységét, serkenti a növekedést, valamint fontos szerepet játszik a fa egészségének megőrzésében is, tehát mindenképpen érdemes elvégezni.

Téliesíthető magaságyás

Fedezze fel könnyen téliesíthető magaságyásainkat is! 

Takarjuk le növényeinket! 

Miután rendbe tettük a kertet, ideje biztonságba helyezni a megmaradt növényeket. Ezeket úgy óvhatjuk meg a fagytól a leghatékonyabban, ha letakarjuk őket. A takarásra bármi megfelel, ami tartja a hőt. A legideálisabb, ha szalmával fedjük be a növények tövét, ugyanakkor ha nem tudunk szalmát beszerezni, a lehullott lomb is kiválóan megfelel erre a célra. A fás szárú növényeknél kiváló takaró lehet a komposzt is, hiszen nemcsak tápanyagdús rétegként szolgál, hanem bomlás közben még hőt is termel. 

Gondoljunk a kerti gépekre és eszközökre!

Nemcsak a növények épségét kell szem előtt tartanunk téliesítéskor, de a kerti eszközök, gépek és bútorok számára is fontos, hogy biztonságba helyezzük azokat a szélsőséges időjárási viszonyok elől. A szerszámokat és a gépeket mindenképp fedett helyre kell tenni, hogy a csapadék ne okozzon károkat bennük. A bútorokat pedig egy kerti bútortakaróval  egyszerűen takarjuk le, így biztosan nem esik bajuk. 

Ügyeljünk a kerti csapok, esővízgyűjtő tartályok és az ereszcsatorna téliesítésére is!

Lényeges, hogy a téli fagyok beköszönte előtt zárjuk el a fővezetéket, melyen keresztül az öntözőrendszert működtetjük. A csapokat nyissuk ki és hagyjuk, hogy távozzon a csövekből a bennük maradt víz. Miután megszabadultunk a bent rekedt felesleges víztől, helyezzük a slagot fagytól védett területre. 

Felszíni esővízgyűjtő tartályaink is kerüljenek vízmentesítésre a téli időszak előtt! Ehhez annyit kell tennünk, hogy a tartályban megmaradt vizet leeresszük, a csapot pedig nyitva hagyjuk. 

Végül pedig az ereszcsatorna szűrőt állítsuk téli üzemmódba, annak érdekében, hogy ne folyjon be a tél folyamán az esővíz a tartályba. A téliesítési munkálatok megkönnyítéséhez webáruházunkban számos megoldást talál: nézzen körül ereszcsatorna szűrőink között!

Amennyiben pedig falra szerelhető hőmérőre, vagy bármilyen egyéb kiegészítőre lenne szüksége, tekintse meg kerti kiegészítő kínálatunkat is!

 

Következő cikkünk:

Mit tehetünk bele a komposztálóba és mit nem?